mamaplus

Vor reveni elevii moldoveni în școli din toamnă sau nu? Ce spune șeful statului

-
//
26.06.2020

Începând cu această toamnă, ar putea interveni anumite schimbări în ceea ce privește organizarea învățământului școlar în țara noastră. Declarația a fost făcută de către șefului statului Igor Dodon în cadrul noii ediții a emisiunii „Președintele Răspunde”.

Dodon a declarat că la momentul actual se examinează câteva variante. Ar fi vorba în primul rând despre organizarea studiilor online sau desfășurarea orelor în mai multe schimburi cu un număr limitat de elevi în clase. Președintele mai spune că imediat ce Ministerul Educației va lua o decizie în acest sens, va fi făcut și un anunț public oficial.

În același timp, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat un proiect de document cu mai multe reglementări privind organizarea procesului educațional în noul an de studiu.

Secretara de stat în domeniul educației, Natalia Grîu a menționat că printre noile condiții, ce încă nu sunt aprobate, care ar asigura procesul educațional din toamnă, se prevede ca numărul maxim de elevi pe clasă să nu depășească jumătate din efectiv. Totodată, vor suferi schimbări durata orelor și pauzelor.

„Am discutat cu șefii organelor centrale din domeniul învățământului că noi nu excludem ca de la 1 septembrie posibilitatea, inclusiv a faptului ca orarul în instituțiile de învățământ să fie revizuit, durata orelor să sufere schimbări. Nu pot să vă dau toate detaliile, pentru că nimic nu este aprobat, noi doar am discutat acest subiect. Pauzele să fie structurate în așa măsură ca pe etaj să fie doar o clasă. Lecțiile să înceapă individual – 08:05, 08:10, 08:15, adică să fie diferită plaja orară. De asemenea, reglementări care vizează posibilitatea ca învățământul în instituțiile mai mari să se realizeze în două schimburi sau clasele liceale și gimnaziale să fie combinate. În clasă și de acasă să se realizeze lecțiile cu mijloace de tehnică, în cazul în care clasa de elevi este mare. Noi credem că maxim 10 – 15 copii trebuie să se regăsească în clasă”, a mai punctat Natalia Grîu pentru Ziarul de Gardă.