Virusul demenţei digitale. AVIZ părinţilor

Virusul demenţei digitale. AVIZ părinţilor

-
//
06.09.2017

Astăzi, întreaga lume este obsedată de gadget-uri: smartphone-uri, tablete și alte tehnologii digitale. Odată cu ele în lume  pătrunde virusul demenţei digitale.  Și nu este o glumă, e diagnosticat. În 2007, experții au observat că în fiecare an, tot mai mulți copii – reprezentanți ai generației digitale suferă de tulburări de atenție, pierderi de memorie, nivel scăzut de autocontrol, tulburări cognitive, depresie. Studiile arată că, în creierul reprezentanților generației digitale s-au observat modificări similare cu cele care apar în urma unei leziuni cerebrale traumatice sau în stadii incipiente de demenţă – demenţa, care apare de obicei la o vârstă înaintată.

Virusul demenţei digitale. AVIZ părinţilor

Este greu de crezut, însă la șapte ani, statistica europeană arată că copilul deja a cheltuit mai mult de un an la ecranele din viața sa (timp de 24 de ore), în vârstă de 18 de ani – mai mult de patru ani!

Vrei să spui că acum sunt cu totul alţi copii? Da, alți copii, dar creierul e același care era la om cu  mii de ani în urmă – 100 de miliarde de neuroni, fiecare dintre aceştia fiind asociaţi cu zece mii de acest fel.

Creierul are nevoie să se dezvolte și să se hrănească. Toate gândurile noastre, acțiunile, rezolvarea unor probleme complexe și reflecții profunde lasă amprente în mintea noastră. „Nimic nu poate înlocui ceea ce copiii constată prin propria lor gândire liberă și independentă, deoarece aceştia exploră lumea fizică și se confruntă cu ceva nou“ – spune profesorul britanic de psihologie Tanya Byron.

Vei fi şocat, dar din anul 1970, raza de activitate a copiilor (spațiu în jurul casei în care copiii sunt liberi să exploreze lumea din jur) a scăzut cu 90%! Lumea s-a redus la un ecran de smartphone. Copiii uită și, mai rău, pur și simplu nu știu ce este – să alerge prin ploaie, să dea drumul la bărcuţe, să urce în copaci, sau pur și simplu să vorbească. Ei stau ore în șir îngropaţi în telefonul smartphone. Dar ei au nevoie să-şi dezvolte  muşchii , să conștientizeze  riscurile, care sunt pregătite pentru ei în lume, și doar interacționa cu prietenii lor. „Este uimitor cât de repede s- a format un  nou  mediu, în care gustul, mirosul și atingeriule nu sunt stimulate, când de cele mai multe ori ne așezăm în faţa ecranului și nu facem o plimbare la  aer curat și nu petrecem timp vorbind față în față“, – spune Suzen Greenfield . Avem pentru ce să ne îngrijorăm.

Creierul se formează atunci când există stimuli externi și cu atât mai mult ei vor fi – cu atât mai bine pentru creier. Prin urmare, este foarte important pentru copii să exploreze lumea fizic, nu virtual. De acest lucru are nevoie  creierul aflat în creștere, la fel ca şi acum o mie de ani.

De asemenea, un copil are nevoie de un somn sănătos şi odihnitor. Dar copiii de azi nu sunt în măsură să iasă de pe Internet și să  se rupă de jocurile de calculator. Acest lucru reduce semnificativ durata somnului și duce la încălcări. Cum poate exista dezvoltare, atunci cand eşti obosit şi ai  dureri de cap, și  temele nu îţi întră în minte?!

Ați putea întreba, cum tehnologia digitală poate schimba creierul copilului? În primul rând, numărul de stimuli externi este limitat din cauza activităţii monotone pe Internet. Copilul nu obține experiența necesară pentru el, pentru a dezvolta zone suficient de critice ale creierului responsabile pentru empatie, auto-control, luare a deciziilor … Iar ceea ce nu lucrează, moare. La urma urmei, o persoană care nu mai  merge pe jos îşi atrofiază picioarele? Copiii nu sunt obişnuiţi să memoreze, să stocheze informații – le este mai ușor să le găsească  folosind motoarele de căutare. Iată şi problemele de memorie. Ei nu o antrenezează deloc.

Credeți că copiii de astăzi sunt mai inteligenţi dacă utilizează  Internetul? Dar ştiați că copilul de azi de unsprezece ani îndeplineşte sarcinile la un nivelul  unui copil de  opt ​​sau nouă ani, cu 30 de ani în urmă. Cercetătorii au demonstrat că  unul dintre principalele motive este viața în lumea virtuală.

„Teama mea este că tehnologia digitală infantilizează creierul, transformându-l într-un fel de creier de copii mici, care sunt atrași de zgomote bâzâitoare și lumini strălucitoare, care nu se pot concentra și să trăiască în prezent“, – spune Suzen Greenfield.

Dar încă îţi mai poţi salva copiii! Doar limitarea timpului de utilizare a tot felul de gadget-uri. Ai fi surprins, dar Steeve  Jobs, guru al industriei digitale, a făcut acest lucru. Copiii săi nu folosesc deloc iPad-uri, iar  alte gadget-uri le-au fost interzise de a fi utilizate pe timp de noapte și la sfârșit de săptămână.

Copiilor creatorilor  de service Blogger şi Twitter le este permis să utilizeze tabletele și smartphone-urile nu mai mult de 1 oră pe zi, și directorul Agenției OutCast limitează utilizarea de gadget-uri la domiciliu la 30 de minute pe zi. Copiii săi mai mici nu au gadget-uri.

Iată răspunsul la întrebarea „ce ar trebui să fac?“. Ai grijă de generația tânără.

Gândiți-vă, ce fel de viitor îi așteaptă peste 10-20 de ani, dacă ei cheltuiesc acum o jumătate de zi în fața ecranelor gadget-urilor supermoderne.

Sursa