Produsele lactate moldoveneşti vor apărea într-o varietate mai largă pe rafturile magazinelor, iar preţurile acestora ar putea scădea. Asta susţin producătorii autohtoni, după ce cabinetul de Miniştri a aprobat introducerea cotelor la carne, lactate şi ciment importate din Ucraina.
La fabrica de lactate din Floreşti, în timpul verii, sunt procesate, zilnic, 100 de tone de lapte.
"Avem lapte de diferită concentraţie de grăsime, avem iaurturi, brânzeturi proaspete. Producem untul, laptele praf, caşcaval, practic toată gama de produse şi toate sunt din lapte natural", a spus directorul unei fabrici de lactate, Pavel Grigoraş.
Directorul spune că noile măsuri îl vor ajuta să-şi extindă afacerea şi să investească mai mult în modernizarea întreprinderii.
"Cred că o să ne rămână şi nouă loc pe rafturile magazinelor mari şi o să fim mai competitivi şi o să avem posibilitate să vindem mai mult, o să prelucrăm mai mult şi o să avem mai multe locuri de muncă", a spus Grigoraş.
Agenţilor economici din Ucraina li s-a stabilit o cotă anuală de o mie de tone la importul de lapte și produse lactate, 500 de tone pentru produsele din carne, iar pentru ciment - 700 de tone. Hotărârea aprobată este una temporară şi va fi aplicată până la sfârşitul anului curent.
"În limita acestor cote, taxele vamale vor fi zero, în afara acestor cote taxele vamale vor fi cele ordinare. Ca rezultat noi le dăm o performanţă de competitivitatea pentru producătorii autohtoni în speranţa că ei vor fi receptivi îşi vor extinde cota de piaţă în Republica Moldova şi nu vor admite majorări de preţuri", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.
Potrivit unui studiu al Ministerului Economiei, în perioada anilor 2014 - 2015Ucraina s-a plasat pe primul loc la importul acestor produse în Republica Moldova, ceea ce afectează activitatea producătorilor autohtoni.
Sursa: publika.md