Veste bună pentru chișinăuieni! Grădina Publică Ștefan cel Mare va fi reamenajată

Veste bună pentru chișinăuieni! Grădina Publică Ștefan cel Mare va fi reamenajată

-
//
21.08.2017

Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt se va schimba la față! Municipalitatea planifică să reabiliteze și reamenajeze parcul. Printre lucrările care se planifică a fi realizate aici sunt reconstrucția havuzurilor și reabilitarea mobilierului, plantarea gazonului și instalarea câtorva scene. De asemenea, arborii bătrâni urmează a fi defrișați, iar în locul lor vor fi plantați copaci tineri. 

Veste bună pentru chișinăuieni! Grădina Publică Ștefan cel Mare va fi reamenajată

Anunțul a fost făcut astăzi de către consilierul municipal, Victor Lutenco.

„Activitatea este abia la început: la moment are loc elaborarea unui proiect general de viziune asupra felului în care va fi reabilitat Parcul. Orientarea generală este de a păstra stilul acestui monument istoric de importanță națională, cu implementarea unor elemente moderne care ar permite o mai mare valorificare a acestui spațiu comun de către locuitorii mun. Chișinău”, susține Lutenco.

Potrivit acestuia, ulterior viziunea grupului de lucru va fi supusă unor ample dezbateri publice prin care vor fi colectate alte idei utile. „Ulterior va urma detalierea panourilor și elaborarea bugetelor cu care să putem merge deja anul viitor în Consiliul Municipal, dar și la alți posibili donatori”, adaugă consilierul municipal.

Veste bună pentru chișinăuieni! Grădina Publică Ștefan cel Mare va fi reamenajată

Intervențiile de bază care urmează a fi făcute:

– Plantarea unui gazon care ar permite mai mult spațiu de recreere pentru vizitatori;
– Asigurarea accesibilității parcului pentru toate tipurile de cărucioare;
– Instalarea 1-2 scene semi-permanente pentru a stimula activitățile artistice, inclusiv cele amatoriale, spontane etc.;
– Evaluarea fondului arboristic existent, eliminarea copacilor îmbătrâniți, periculoși și replantarea arborilor noi urmând planul și viziunea generală de reabilitare;
– Reconstrucția havuzurilor existente;
– Reabilitarea mobilierului urban;
– Reabilitarea gardului (proiectat de Bernardazzi).

Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei are o vechime de circa 200 de ani. Se consideră că primul copac din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt ar fi fost plantat în 1818. În 1958, aici a fost amenajată Aleea Clasicilor cu 12 busturi ale clasicilor literaturii române, cărora în anii 1990 li s-au alăturat busturi ale unor mari literați români din secolul al XX-lea. În parc se numără 50 specii de arbori, câțiva dintre ei — duzi și salcâmi — atingând vârsta de 130–160 ani.

Sursa: Mamaplus.MD