mamaplus

Venituri departe de necesități: De câți bani are nevoie o familie lunar

-
//
13.12.2023

O familie din patru membri are nevoie lunar de 35 de mii de lei, pentru a avea o viață decentă în Republica Moldova. Este concluzia unui studiu realizat de un profesor universitar de la ASEM, la comanda Confederației Naționale a Sindicatelor.

mamaplus

Realitatea însă, este departe de aceste cifre, așa cum peste 180 de mii de moldoveni au salariul minim pe economie de doar 4.000 de lei lunar, iar în 2024 vor avea cu o mie mai mult, transmite Tv8.md

„Costul vieții ar fi de aproximativ 35 de mii de lei, pentru o familie din patru persoane. Aici este inclusă și posibilitatea de a procura un apartament, pe parcursul a 30, 35 de ani și a unei mașini”.

Cifra este departe de veniturile celor peste 180 de mii de moldoveni care au salariu minim de 4.000 de lei, iar anul viitor vor ridica 5.000 mii de lei. Întrebați dacă această sumă le-ar acoperi cheltuielile, majoritatea persoanelor intervievate ne-au spus că le-ar ajunge doar pentru facturi sau de chirie. 

În Moldova, cele mai mari salarii le au angajații din domeniul IT. Venitul mediu lunar al acestora este de peste 27 de mii de lei.