mamaplus

Vaticanul spune că persoanele transgender pot fi botezate

-
//
09.11.2023

Credincioșii transsexuali pot fi botezați în Biserica Catolică, cu condiția ca acest lucru să nu provoace „scandal” sau „confuzie”, a declarat Vaticanul, clarificând un domeniu deosebit de sensibil al doctrinei, potrivit AFP.

mamaplus

De asemenea, comitetul pentru Doctrina Credinței nu a ridicat nicio obiecție față de botezul copiilor cuplurilor de același sex, fie că sunt adoptați sau născuți prin mame surogat. Aceste comentarii au fost făcute într-un document de răspuns la întrebările unui episcop brazilian, redactat la 31 octombrie, dar făcut public abia acum.

Documentul a fost aprobat de Papa Francisc, care a declarat în repetate rânduri că Biserica ar trebui să fie deschisă tuturor, inclusiv credincioșilor . Cu toate acestea, el a precizat că el consideră homosexualitatea ca fiind „un păcat, la fel ca orice act sexual în afara căsătoriei”.

Învățătura catolică definește căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie cu scopul de a avea copii.

În document, comitetul precizează că credincioșii transsexuali „pot primi botezul, în aceleași condiții ca și ceilalți credincioși, dacă nu există nicio situație în care să existe riscul de a genera scandal public sau incertitudine în rândul credincioșilor”.

Același sfat este valabil și pentru oricine a urmat un tratament hormonal și/sau o operație de schimbare de sex, se precizează în comunicat. Întrebat dacă un cuplu format din persoane de același sex ar putea fi considerat ca fiind părinții unui copil care urmează să fie botezat, răspunsul a fost că trebuie să existe o „speranță bine întemeiată” că acel copil va fi educat în religia catolică.