Vând antibiotice fără reţete eliberate de medic. Zeci de farmacişti s-au ales cu AMENZI de peste 100.000 de lei

Vând antibiotice fără reţete eliberate de medic. Zeci de farmacişti s-au ales cu AMENZI de peste 100.000 de lei

-
//
15.11.2017

Moldovenii nu renunţă la administrarea antibioticelor, iar mulţi farmaciști continuă să vândă preparatele fără nicio reţetă. Pe parcursul a jumătate de an de când a intrat în vigoare Legea cu privire la prescrierea şi eliberarea medicamentelor, farmaciştii s-au ales cu amenzi de peste o sută de mii de lei pentru că nu au cerut recomandările de la doctori.

Vând antibiotice fără reţete eliberate de medic. Zeci de farmacişti s-au ales cu AMENZI de peste 100.000 de lei

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, antibioticele constituie 10 la sută din medicamentele luate de pacienții din țara noastră. Asta în timp ce standardele prevăd un consum de maximum şase la sută.

"Acum în perioada asta de când o ieşit în vigoare ordinul, atunci undeva din 10 pacienţi 3-4, restul ştiu că trebuie să vină cu reţeta de la medic. Dar înainte aproximativ toate persoanele. Numai s-a început răceala, s-a început şi problema ceea - daţi antibiotic", a declarat Valentina Cruşcova, farmacistă.

Statisticile sunt alarmante, însă prea puţini sunt cei care recunosc că iau medicamente fără prescripţie:

"Eu niciodată aşa antibioticile nu le iau la întâmplare. numai la recomandarea medicului".

"Otravă! Mai bine să nu consumăm antibiotice, dar să ne tratăm cu produse naturiste".

Antibioticele folosite excesiv provoacă rezistența microorganismelor la aceste preparate.

"Ca rezultat avem o mărire a duratei de spitalizare, complicaţiilor în tratament, care duc la costuri mai mari în sistemul de sănătate. Însă cel mai trist, avem costuri umane foarte grave şi creşte numărul deceselor", a menţionat Stela Grigoraş, ministrul Sănătăţii.

Medicii spun că cea mai gravă situaţie este în cazul tuberculozei.

"Tuberculoza multidrog rezistență din cazurile noi, constituie aproximativ 26 la sută, conform datelor din 2016, iar Tuberculoza drog rezistentă în cazurile de retratament, constituie aproximativ 60-62 la sută. Această rată este una înaltă", a spus Aliona david, șef secție Institutul Ftiziopneumologie.

Şi consumul frecvent de carne tratată cu antibiotice scade imunitatea şi poate cauza reacţii alergice grave.

"Cea mai gravă problemă care este astăzi în sectorul zootehnic, este sectorul privat, unde noi astăzi avem 85-87 procente din efectivul de animale. Intuiesc că mulţi deţinători de animale ar putea să utilizeze aceste antibiotice şi alte medicamente nefiind supravegheaţi", a subliniat Vsevolod Stamati, director-adjunct al ANSA.

Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consumul moderat al antibioticelor, studenţii Colegiului de Medicină au organizat un flash-mob.

Sursa: publika.md