mamaplus

Va fi creată Agenția Națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie

-
//
26.07.2023

Guvernul a avizat pozitiv, cu anumite recomandări, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, care va permite crearea Agenției naționale de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie.

mamaplus

Modificările propuse vor contribui la consolidarea mecanismului instituțional de  prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie, centrat pe nevoile victimelor, care constituie unul dintre obiectivele primordiale ale Guvernului. De asemenea, vor asigura alinierea cadrului normativ național la prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în vigoare în Republica Moldova din 1 mai 2022.

Agenția se va afla în subordinea Guvernului și va fi responsabilă de coordonarea activității interinstituționale de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie și a procesului de implementare a programelor naționale. Totodată, va oferi asistență Guvernului în implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor în domeniu, va asigura facilitarea cooperării și a dialogului cu societatea civilă și raportarea aplicării Convenției de la Istanbul la nivel național.