Utilizarea paracetamolului poate duce la deces

Utilizarea paracetamolului poate duce la deces

-
//
04.02.2015

Medicii recomandă insistent să nu luați concomitent două medicamente care conțin paracetamol - acest lucru poate duce la deces.

Utilizarea paracetamolului poate duce la deces

Potrivit presei, în ultimele zile au fost înregistrate două decese asociate cu supradoza de paracetamol. La doi pacienţi le-au fost prescrise recete pentru cîteva medicamente, fiecare conținînd paracetamol.

În ambele cazuri, pacienţii au luat o supradoză de remedii împotriva răcelii şi, ca urmare a fost distrus ficatul.

Unul dintre cazurile tragice au avut loc în Maroc. Acolo a decedat  celebrul fotbalist de 33 de ani, Zakaria Zerouali. Un alt deces a fost înregistrat în Anglia. Antrenoarea de fitness Donna Bishop, de 25 de ani, lupta cu temperatura cu ajutorul paracetamolului şi, în plus, lua un preparat complex împotriva răcelii, care, printre alte componente, de asemenea, conţinea paracetamol. Ca rezultat, tînără a decedat din cauza  supradozei de paracetamol.

Supradoza de paracetamol este un fenomen frecvent. Oamenii nu cunosc compoziția medicamentelor şi iau diverse remedii pentru diferite simptome, de multe ori fără a atrage atenţie la compoziţie. Între timp, medicamentele se pot suprapune, creînd un risc de supradozaj.

Doza unică maximal admisibilă de paracetamol este de un gram, iar pe zi  - patru grame.

Cînd se administrează paracetamol, în nici un caz nu se consumă alcool: amestecul lor conduce la faptul că toxicitatea medicamentului poate creşte în mod semnificativ.

Sursa