Adesea, femeile însărcinate iau paracetamol pentru a lupta împotriva durerilor de spate, a migrenelor sau a febrei. Însă, acum, oamenii de ştiinţă avertizează că utilizarea frecventă a acestui medicament în timpul sarcinii poate avea repercusiuni asupra copiilor.
Mai exact, administrarea de paracetamol în timpul sarcini este asociată cu probleme de limbaj şi comportamentale în rândul copiilor.
Noul studiu este primul care a analizat copiii mici ai căror mame au luat paracetamol în timpul sarcinii. Oamenii de stiinta din cadrul Universităţii Oslo au analizat 48.000 copii norvegieni ai căror mame fuseseră rugate să completeze un chestionar cu privire la administrarea de medicamente în perioada cuprinsă între săptămânile 17 şi 30 de sarcină şi apoi un alt chestionar la 6 luni de la naştere.
Ulterior, la trei ani după naştere, mamele au mai completat încă un chestionar cu privire la etapele de dezvoltare ale copiilor.
Din totalul mamelor care au luat parte la studiu, aproximativ 4% şi-au administrat paracetamol timp de cel puţin 28 de zile în timpul sarcinii. Rezultatele studiului au indicat că aceste mame aveau copii care prezentau abilităţi motorii mai slabe, comparativ cu copiii ai căror mame îşi administraseră mai puţin paracetamol în timpul sarcinii.
De asemenea, copiii expuşi la paracetamol încep să meargă mai târziu, să aibă probleme de limbaj şi de comportament.
Specialiştii susţin că efectele asupra dezvoltării care s-au observat în studiu se pot manifesta diferit la vâsrta de 3 ani sau pot să dispară odată cu înaintarea în vârstă. Numai studiile realizate în viitor vor putea arăta exact ce se întâmplă cu aceşti copii.