mamaplus

Urgențe la început de an: O femeie a născut în ambulanță, iar trei minori s-au intoxicat cu alcool

-
//
05.01.2021

Echipele de asistență medicală urgentă au început în forță noul an, cu peste șase mii de solicitări și peste două mii de pacienți transportați până în prezent. Din primele zile ale anului 2021, medicii de pe ambulanță au deservit 28 de persoane cu urgențe toxice. Au acordat asistență medicală urgentă la 10 pacienți, care prezentau simptome ale intoxicației cu alcool, inclusiv în cazul a trei minori.

Totodată, la data de 3 ianuarie, la Serviciul de Urgență a fost înregistrată o naștere la etapa de prespital. O femeie de 25 de ani, din raionul Hîncești, a adus pe lume o fetiță sănătoasă de aproximativ 3.700 de grame. Ulterior, lăuza și copila au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

În perioada 1-4 ianuarie 2021, două persoane, cu vârstele cuprinse între 70 și 76 de ani, au fost diagnosticate cu hipotermie de gradul I-II. Cazurile au fost înregistrate în mun. Chișinău și în raionul Leova. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienții au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.

De la începutul acestui an medicii au acordat primul ajutor medical la 1.264 de persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 20 de pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 852 de cazuri, dintre care 79 de accidente vasculare cerebrale. Urgențele respiratorii au constituit 1.183 de solicitări, dintre care 450 pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA).