mamaplus

Universitățile din Moldova au încheiat prima etapă de admitere. Câte locuri bugetare se oferă în acest an

-
//
04.08.2022

Mai multe universități din Republica Moldova au publicat listele tinerilor care au fost admiși la studii, în cadrul primei etape, de bază, la admiterea din acest an, care a finalizat pe 2 august. Astfel, pe parcursul ultimelor zile au fost anunțați cei care urmează să fie studenți la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei ş.a.

Pe parcursul lunii august, instituțiile de învățământ superior din țară vor organiza sesiuni suplimentare de admitere, pentru locurile neacoperite.

În instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi admiși 8732 de tineri, conform planurilor de admitere pentru anul de studii 2022-2023, aprobate de Guvern. Astfel, la studii superioare de licență și studii superioare integrate este planificată admiterea la 26 de domenii generale de studiu a 5307 de persoane, cu 207 de persoane mai mult comparativ cu anul trecut.

Având în vedere necesitatea stringentă de cadre didactice, dar și a specialiștilor pentru copii cu cerințe educaționale speciale, a crescut numărul de locuri bugetare pentru Științe ale educației și Asistența socială. Totodată, a fost majorat numărul de locuri bugetare pentru consultanți în domeniul digital, dezvoltatori de conținuturi online și designeri multimedia, luând în considerare creșterea cererii pe piața muncii.

Pentru studiile superioare de Master (Ciclul II) se prevede admiterea a 2864 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic se prevede admiterea a 455 de persoane, studiile de rezidențiat fiind obligatorii pentru formarea profesională a medicilor și farmaciștilor.