mamaplus

Unde au dispărut Codul Portocaliu și ”urgia” prognozate anterior? Explicația experților

-
//
09.02.2020

Deși de la data de 5 februarie meteorologii au anunțat un cod portocaliu de vreme rea, în legătură cu deplasarea ciclonului atlantic, urgia albă anunțată la meteo și în presă nu s-a dezlănțuit pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Atunci meteorologii prognozau precipitații puternice sub formă de ploaie cu trecere în ninsori pe întreg teritoriul țării. Totuși, în unele raioane a nins foarte puțin, cel mai mult fiind afectată zona de sud a țării.

În cadrul unei emisiuni televizate, Ion Drucec, directorul adjunct al Administraţiei de Stat a Drumurilor, a explicat de ce prognozele meteorologilor s-au adeverit parțial, iar codul portocaliu de vreme rea s-a transformat în cod galben de vânt.

„Vizualizând hărţile şi radarele meteo, am depistat totuși că nucleul ciclonului era deasupra R. Moldova, care ulterior, din cauza vântului puternic, s-a strămutat spre Ucraina. 

Astfel, cele mai abundente precipitații sunt în regiunea Odesa din Ucraina, iar o altă parte în sud-estul României. Dacă nu era vânt, precipitațiile aveau să cadă în zona de sud a țării. Noi ne-am așteptat la acest fenomen, am fost pregătiți de asta. Ne-a ferit de această dată”, a declarat Ion Drucec.