mamaplus

Un preot din Chișinău a ajuns după gratii după ce a abuzat sexual o minoră

-
//
19.11.2021

Preotul unei mănăstiri din Chișinău a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a fiicei concubinei sale cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100 de mii de lei, ca parte a acțiunii civile înaintate de victimă.

Preotul a ajuns pe banca acuzaților după ce a abuzat-o sexual timp de trei ani pe fiica femeii cu care era în relații de concubinaj. În 2016, mama copilei și preotul vizat au hotărât să locuiască împreună, iar în acest scop, femeia i-a făcut acestuia cunoștință cu fiica sa, atunci când acesta a și fost pus la curent cu faptul că aceasta era școlăriță în clasa a VI-a.

Totuși, un an mai târziu, atunci când copila avea vârsta de 13 ani, inculpatul a întreținut cu ea prima ei relație sexuală, fără acordul acesteia, profitând de vârsta fragedă a acesteia, iar ulterior și în forme perverse. Mai mult, acesta o obliga să întrețină relații sexuale și în stăreția mănăstirii, prin șantajarea copilei precum că în cazul refuzului ei, urma să facă publică relația lor, inclusiv la locul ei de studii. Infracțiunea s-a produs și a continuat mai mult de trei ani – perioadă în care victima nu informase pe nimeni despre abuz.

Totul a ieșit la iveală după ce concubinajul cu mama victimei a fost întrerupt din motivul că inculpatul făcea exces de băuturi alcoolice și manifesta agresivitate verbală și fizică față de ea și fiică. Un factor important în investigarea de către procurorii PCCOCS a abuzului l-a constituit autosesizarea ofițerului Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, în baza datelor operative, precum și înregistrarea unor discuții telefonice ulterioare cu preotul investigat, autorizate de judecătorul de instrucție.

După pornirea urmăririi penale, victimei i-a fost acordată asistență psihologică și socială, inclusiv prin oferirea spațiului de trai temporar, într-un centru dedicat protecției victimelor traficului de ființe umane. De asemenea, victima a beneficiat de instruire în domeniul dactilografierii, achitată de către autorități.