mamaplus

Un noul val de viroze respiratorii la copii face ravagii în țara noastră

-
//
18.03.2022

Temperaturile instabile de la începutul primăverii vin la pachet cu virozele respiratorii, care potrivit specialiştilor, sunt foarte agresive în această perioadă de primăvară. Medicii le recomandă părinților să-şi îmbrace copiii corespunzător timpului de afară şi să se adreseze la medic dacă aceştia manifestă simptome suspecte.

„Avem un număr mai mare de adresări cu diferite patologii, majoritatea dintre ele sunt virale laringotraheite, bronşite infecții respiratorii acute. Noi dăm tratament la domiciliu, nu avem complicații.”, susține Mihai Stratuat, medic pediatru-neonatolog.

Medicii din clinicile şi spitalele din Chişinău spun că fac cu greu față fluxului mare de pacienți. În aceste vremuri de război, specialiştii au decis să întindă o mână de ajutor şi refugiaților ucraineni cărora le oferă gratuit îngrijiri medicale.

În mare parte, copiii familiilor refugiate ajung la medic cu simptome de răceală. Medicul Mihai Stratulat spune că micuții parcurg un drum lung şi rece până ajung în Republica Moldova.

„Am fost prima clinică medicală care am anunțat că suntem dispuşi să ajutăm familiile refugiate din Ucraina, absolut gratuit, nu doar consultații, dar inclusiv şi analize dacă este nevoie. În fiecare zi avem adresări, cred că în jur de 5-6 familii.”, a mai adăugat dr. Mihai Stratulat.

Ministerul Sănătății a anunțat că oferă locuri de muncă primilor şase lucrători medicali refugiați din Ucraina. E vorba de patru medici şi două asistente medicale. Astăzi, au fost eliberate avizele de permisiune pentru angajarea lor pe perioada stării de urgență.