Un nou sistem de încălzire în Capitală: Cheltuielile consumatorilor s-ar putea reduce cu 30%

Un nou sistem de încălzire în Capitală: Cheltuielile consumatorilor s-ar putea reduce cu 30%

-
//
15.07.2016

Un nou sistem de încălzire va fi implementat în Capitală. Acesta va permite locatarilor să regleze temperatura agentului termic, iar consumul va fi contorizat pentru fiecare apartament în parte. Potrivit reprezentanților "Termoelectrica", acest lucru ar reduce cu aproape 30 la sută cheltuielile consumatorilor.

Un nou sistem de încălzire în Capitală: Cheltuielile consumatorilor s-ar putea reduce cu 30%

Un contract în acest sens a fost semnat ieri între reprezentanții "Termoelectrica" și administratorul unor blocuri din sectorul Botanica al Capitalei.

Proiectul presupune schimbarea sistemelor de încălzire în cinci blocuri de locuințe.

"Avem până la începutul sezonului de încălzire a anului curent să finisăm două blocuri, deja să fie instalate punctele termice cu distribuție orizontală, fiecare consumator va avea contract direct cu Termoelectrica. Și sperăm ca către anul următor să finisăm și celelalte trei blocuri", a menţionat director general S.A. "Termoelectrica", Veaceslav Eni.

Distribuirea agentului termic pe orizontală are mai multe beneficii.

"Posibilitatea de a regla temperatura în apartament. Însăși noțiunea autonomă înseamnă că tu ești stăpân pe termicul care tu îl consumi", a spus un locatar.

Noul sistem necesită însă și investiții din partea locatarilor, pentru lucrările din interiorul apartamentelor. Cele din bloc vor fi desfășurate pe cheltuiala companiei: Pentru ca să faci încălzire autonomă după schema independentă, costă doar o mie de euro. Asta include totul".

Unii însă nu își pot permite astfel de investiții: "Oho, nici n-avem, eu euro nici nu știu ce-i acela. N-avem noi. Noi nu avem puterea asta, vai. Am muncit o viață, soțul o muncit 40 de ani șofer, și l-a scos la pensie cu 86 de lei".

Alții însă nu cunosc prea multe detalii despre proiect, dar speră că vor plăti mai puțin pentru utilități:

"Nu știm încă nimic. Asta e în proiect, da când o să fie eu nu pot să vă spun. Eu am fost la adunare și am dat acordul".

"Eu că sunt în stare, sunt la pensie, da, ca să pot să regulez, face. Când e cald afară, da".

Lucrările din două blocuri sunt planificate până la începerea sezonului de încălzire.

Sursa: publika.md