mamaplus

Un nou-născut de 2.100 kg, cu malformație cardiacă, a fost salvat de medicii de la Spitalul ”Timofei Moșneaga”

-
//
14.02.2022

Un nou-născut cu malformație cardiacă congenitală a suferit o intervenție chirurgicală complexă la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit medicului Eugen Cerevan, pentru a salva viața micuțului, a fost necesară intervenția Rashkind printr-un abord ombilical.

”Oricine are o șansă, oricine are o speranță, contează să o oferi la timp. Vă redau cazul unui nou-născut de 2.100 de grame, cu o soartă deloc ușoară. S-a născut cu o malformație cardiacă congenitală complexă, care a pus în pericol viața bebelușului odată cu primul strigăt. 

Doar lucrul în echipă poate ajuta aceste suflete. Născut la Institutul Mamei și Copilului a fost transferat la IMSP SCR „Timofei Mosneaga” în secția de TI Malformații Cardiace Congenitale, unde a fost investigat și pregătit pentru o intervenție paliativă (pregătitoare) minim invazivă ce ține de cardiologie intervențională. 

Doamna Ilona Cucu, intervenționist cu cea mai mare experiență în abordarea nou-născuților, cu ajutorul lui Vladimir Gură și al meu, (Eugen Cerevan), a efectuat procedura Rashkind printr-un abord ombilical. Acest abord a fost asigurat de către medicii ATI de la Centrul Mamei și Copilului, pentru care le aduc mulțumiri. Procedura Rashkind sau atrioseptostomia constă în ruperea peretelui între ambele atrii pentru a favoriza amestecul de sânge în cazul unor malformații cardiace complexe. 

Da, este o procedură agresivă, cum vedeți din video, dar vital importantă pentru a compensa nou-născutul și a da răgaz echipei de cardiochirurgi în efectuarea corecției radicale. Desigur, acest act medical nu a putut fi efectuat fără un suport anesteziologic pe cinste, asigurat de domnul Doctor Sergiu Gujuman, care asigură anestezia serviciului de cardiochirurgie. Doar o conlucrare strânsă cu maximă vigilență din partea tuturor participanților poate da o speranță de viață.”, se arată în mesajul publicat de către medicul chirurg Eugen Cerevan.