Zile numărate au rămas până la noul an şcolar, iar autorităţile au grijă să pregătească instituţiile de învăţământ. Totuşi, unele şcoli din ţară nu îşi vor deschide uşile pentru elevi, deoarece vor fi optimizate.
Potrivit datelor, oferite de autorităţile locale, în raionul Cimişlia vor fi optimizate patru şcoli. Este vorba despre gimnaziul din oraşul Cimişlia, şcolile primare din satele Albina şi Topala, dar şi şcoala "Mihai Eminescu" din Coştangalia.
Elevii de la şcolile primare din satele Mingir şi Fârlădeni, raionul Hânceşti, vor merge la instituţii de circumscripţie. Va fi închis şi gimnaziul din Stolniceni, Hânceşti.
În raionul Străşeni vor fi optimizate trei gimnazii. Cele din Drăguşeni, Oneşti şi Chirianca.
În ce priveşte raionul Teleneşti, acolo elevii din Ordăşei vor învăţa la gimnaziul din Pistruieni. Cei din Zgârdeşti vor merge la Mândreşti, iar liceul din Sărătenii-Vechi se va transforma în gimnaziu.
În raionul Cantemir, cei 12 elevi din satul Toceni şi alţi 13 din Şamalia vor merge la şcolile de circumscripţie.
Aceeaşi situaţie este şi la Călăraşi, unde instituţiile şcolare din satele Tuzara şi Mereşeni vor fi optimizate, deoarece au câte mai puţin de 40 de elevi.
În raionul Făleşti nu-şi vor continua activitatea trei şcoli primare. Este vorba despre şcoala "Grigore Căruntu" din Făleşti, una din Hitreşti şi alta din satul Işcălău.
În raionul Floreşti va fi optimizată o şcoală primară şi un gimnaziu.
Şi şcoala din Codrenii Noi, raionul Donduşeni nu-şi va mai deschide uşile pentru cei 55 de elevi care o frecventau până acum.
La fel se va întâmpla şi cu instituţia de învăţământ din satul Teleşeuca, la care mergeau 36 de copii.
La Sângerei va fi închis gimnaziul din satul Secarovca, iar liceul din Talmaza, Ştefan Vodă, va fi transformat în gimnaziu.
Şcolile din Moldova au început să fie optimizate în anul 2010. Iniţiativa are scopul de a economisi bani din bugetul de stat, dar şi asigurarea unor studii de calitate.
Decizia de a optimiza şcolile le aparţine autorităţilor locale.
Sursa: publika.md