mamaplus

Un copil a murit de gripă aviară: A mâncat carnea păsărilor din curte

-
//
12.02.2024

Un băiat de nouă ani a murit de gripă aviară. Copilul, din Cambodgia, era infectat cu o tulpină foarte patogenă a virusului, a avertizat ministrul Sănătății din această țară.

mamaplus

Ministrul Sănătății din Cambodgia a avertizat asupra ameninţării continue pe care o reprezintă acest virus, la originea a trei decese în 2023, informează AFP, transmite stirileprotv.ro

Băieţelul, din provincia Kratié, aflată în nord-estul țării, s-a îmbolnăvit după ce a mâncat, împreună cu familia sa, carne de la păsările pe care le creşteau în curte. Simptomele au evoluat rapid, cu febră, tuse şi dificultăţi respiratorii, iar joi a decedat.

Testele au confirmat că băiatul era purtător al tulpinii H5N1, foarte patogenă, a precizat ministerul.

Potrivit elementelor anchetei, „cinci găini şi trei raţe au murit la domiciliul pacientului" şi au fost apoi gătite, a explicat ministerul, adăugând că autorităţile sanitare investighează sursa virusului şi că sunt în căutarea altor cazuri.

„Ministerul Sănătăţii reaminteşte întregii populaţii să fie vigilentă în ceea ce priveşte gripa aviară, deoarece tulpina H5N1 continuă să ameninţe sănătatea tuturor", a continuat comunicatul acestuia.

Cel puţin trei persoane, printre care o fetiţă de doi ani, au murit din cauza gripei aviare în Cambodgia anul trecut. Virusul poate fi transmis la oameni după un contact direct şi prelungit cu păsările de curte.

De la sfârşitul anului 2021, Europa a fost lovită de cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istoria sa, în timp ce America de Sud şi America de Nord se confruntă, de asemenea, cu episoade grave.