Un copil din Hânceşti, diagnosticat cu rabie după ce l-a mușcat un dihore

Un copil din Hânceşti, diagnosticat cu rabie după ce l-a mușcat un dihore

-
//
28.08.2017

Un băiat de șapte ani dintr-o localitate din raionul Hânceşti a fost diagnosticat cu rabie. Asta după ce l-a mușcat un dihore. Totul s-a întâmplat acum cinci zile, în timp ce copilul se afla cu bunica sa la munci agricole în livada aflată în apropierea unei păduri.

Un copil din Hânceşti, diagnosticat cu rabie după ce l-a mușcat un dihore

La un moment dat, animalul s-a năpustit asupra copilului, încleştându-se cu dinţii de piciorul acestuia. La strigătul disperat al băiatului au sărit în ajutor doua persoane, care se aflau la lucru în apropiere. Aceştea au eliberat piciorul copilului din gura animalului, apoi l-au omorât, scrie Centrul Naţional de Sănătate Publică.

Cadavrul dihorelui a fost transportat spre examinare de laborator, prin care s-a confirmat prezenţa virusului rabic.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică, în aceeaşi zi, copilului i s-a acordat primul ajutor – spălarea şi prelucrarea rănii, inițierea tratamentului profilactic prin administrarea primei doze de vaccin, a imunoglobulinei antirabice, şi continuarea tratamentului vaccinal.

În prezent, copilul este internat în spital. Totodată, persoanele care au contactat cu animalul în cauză, au fost vaccinate.

În cazul în care aţi fost agresat de un animal, specialiștii CNSP recomandă:

  • Spălarea abundentă a rănii sub apă şi săpun;
  • Prelucrarea marginilor rănii cu tinctură de iod – proceduri ce înlătură masiv cantitatea de virus aflată în rană;
  • Adresarea imediată după asistenţă medicală;
  • Urmarea strictă şi necondiţionată a tratamentului vaccinal, în termenii prescrişi de medici.

Tratamentul vaccinal antirabic al peroanelor agresate de animale este gratuit, iar vaccinul condiţionează formarea imunităţii, ce asigură în mare măsură prevenirea îmbolnăvirilor prin rabie.

Sursa: Mamaplus.MD