mamaplus

Un copil de doar 5 ani, diagnosticat cu tumoare la ficat, a fost salvat de medicii din Moldova

-
//
30.06.2023

O echipă de chirurgie pediatrică din Chișinău a reușit cu succes efectuarea unei intervenții chirurgicale complexe, salvând viața unui copilaș în vârstă de doar 5 ani, diagnosticat cu tumoare de ficat, scrie realitatea.md.

mamaplus

”Această intervenție a reprezentat o provocare semnificativă pentru noi, deoarece tumoarea, având aproximativ 3 cm, era amplasată într-o poziție extrem de complicată, în spatele ficatului, pe vena cavă. Pentru a aborda chirurgical această tumoare, am fost nevoiți să ridicăm întregul ficat, ceea ce a implicat o operație de durată. Cu toate acestea, am reușit să finalizăm intervenția cu succes. Micul nostru pacient a fost externat la a treia zi postoperator”, a scris doctorul Adrian Hotineanu.

Unul dintre cele mai comune simptome ale cancerului hepatic la copii este o masă sau o umflătură abdominală. De asemenea, alte semne ale bolii pot include durerea abdominală, pierderea inexplicabilă în greutate, greața și vărsăturile, precum și scăderea apetitului.

”Hepatoblastomul și carcinomul hepatocelular sunt cele două tipuri de cancer hepatic cel mai frecvent întâlnite la copii. Însă, dacă acestea sunt depistate în stadiile incipiente, ratele de vindecare depășesc 90%. De aceea, dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus persistând sau provocând îngrijorare, cel mai bine este să vă aduceți copilul la medic pentru evaluare și diagnostic”, mai scrie doctorul Adrian Hotineanu.