mamaplus

Un Centru educațional pentru copii a fost deschis la Ocnița

-
//
21.06.2023

Un Centru educațional destinat copiilor refugiați din Ucraina, dar și micuților din familiile defavorizate din zona de nord a țării a fost deschis în orașul Ocnița.

mamaplus

În incinta acestuia, ei vor fi implicați în diverse activități educaționale și de divertisment, care îi vor ajuta să se integreze în comunitate, transmite tvn.md.

Găsiți pe această hartă unde se află Moldova. Este mică, dar frumoasă… este lângă Odesa.

E aici!

Da.

Copiii care au călcat pragul Centrului au rămas încântați de multitudinea de cărți și jocuri interactive pe care le-au găsit acolo.

Aici e bine, e interesant să te plimbi pe aici, atitudinea oamenilor e bună. E bine, îmi place. Am găsit o multitudine de cărți, sunt atât de multe încât mi-i greu să aleg.

Și părinții lor sunt mulțumiți de faptul că micuții pot petrece timpul socializând și jucându-se în siguranță. Iulia spune că a decis să vină în Moldova când în zona în care locuia în Ucraina situația a devenit tensionată. De patru luni stă la rude în satul Hădărăuți, raionul Ocnița, împreună cu cei trei copii ai ei.

Copiii au nevoie de locuri în care să vină, să aibă ocupație, să se dezvolte. Mulțumesc acestor fonduri care ne ajută, copiii au o ocupație aici. Noi când am venit, copiii aveau așa o stare încât, atunci când trecea o mașină prin preajmă cu viteză mai mare, ei se speriau, întrebau ce se întâmplă. Aici ei pot să se distragă de la aceste probleme și să se joace în liniște, să comunice cu alți copiii.

Și Alina și-a luat copiii și a venit în Moldova la un an de la declanșarea războiului, pentru că în localitatea vecină deja intrase armata rusească. Fiul mai mare și cel mijlociu sunt de vârstă școlară. Au lăsat în Ucraina prieteni și oameni apropiați. Femeia speră că, datorită acestui Centru deschis de People in Need la Ocnița, copiilor le va fi mai ușor să socializeze și să se integreze în comunitate.

E foarte bine pentru copiii noștri care au venit aici din Ucraina, mai cu seamă din orașele mici. Nu toți își pot permite să meargă în orașe mari. E foarte bine că s-a deschis un astfel de Centru, el este foarte necesar. Aici e liniște, avem cer senin deasupra capului. La toamnă plănuim să mergem aici la școală. Vom încerca să ne organizăm viața aici, pentru că nu mai avem unde să revenim. Vom veni aici la Centru, unde copiilor le este bine.

Centrul le va oferi copiilor refugiați ucraineni și celor din localitățile-gazdă oportunitatea de a a se bucura de activități de învățare și de agrement într-un spațiu sigur, fiind supravegheați de profesioniști calificați.

Pentru noi este foarte important ca fiecare copil să rămână mulțumit de ceea ce se face aici, ca să fie protejat și să simtă că aici el este iubit și prețuit. Noi suntem trei angajați, suntem bucuroși să lucrăm cu acești copii. Avem logoped, psiholog, pedagog și putem să le oferim o gamă largă de servicii copiilor.

Această inițiativă a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul organizației People in Need Moldova.