mamaplus

Un bebeluș abandonat în scara unui bloc de locuit din Bălți: Poliția l-au găsit cu un bilețel, lăsat de mamă

-
//
06.12.2022

Un bebeluș a fost abandonat în scara unui bloc de locuit din Bălți. Poliția a fost sesizată despre acest incident în data de 3 decembrie. Conform informațiilor oferite de ofițera de presă, Eugenia Molceanova, minorul a fost internat la Spitalul Clinic din Bălți, iar poliția în comun cu organele competente stabilesc toate circumstanțele dar și părinții acestuia, scrie TV8.

Cazul a fost înregistrat de poliție pentru stabilirea tuturor circumstațelor, fiind pornit un proces penal.

Bebelușul, care ar avea doar opt luni, a fost abandonat de propria mamă. Alături de micuț, oamenii legii au găsit și un bilețel în care femeia a scris că nu are cu ce-și întreține fiul. I-a lăsat doar câteva hăinuțe și lapte, după care a fugit într-o direcție necunoscută, notează Nordnews.

„Vârsta pacientului este aproximativ de 7-8 luni. Serviciul de asistență medicală urgență a adus copilul la departamentul pediatrie către orele 18:20. În momentul internării, starea pacientului era într-o situație deplorabilă sanitară. Copilul a fost diagnosticat cu malnutriție, bronșită și este suspect la pneumonie”, a declarat Natalia Brașoveanu, purtător de cuvânt SC Bălți.

Preliminar, mama copilului ar fi din Transnistria. În scrisoare, femeia a lăsat o scurtă informație despre copil.

„Numele, prenumele copilului, când s-a născut, data, luna, anul nașterii, vârsta lui, s-a născut bolnav. Îmi este greu să îl întrețin, roagă pe cineva să aibă grijă de fiul său. Mă iertați, vă rog, nu am altă ieșire din situație. Ea s-a asigurat: laptele era cald, lângă copil au fost găsite hăinuțe de schimb. Când a lăsat copilul, a bătut la ușă pentru a se asigura că el va fi luat”, a declarat Crizantema Caraman, Șef Secția Protecția Copilului și Familie Bălți.

Copilul a fost abandonat în scara unui bloc de pe strada Visarion Puiu. Locatarii de aici spun că sunt îngroziții de gestul mamei și speră că aceasta va fi identificată.

„Aici l-a lăsat, în scara a III-a.  Ea e ultima…nu știu cum să zic. Niciodată în viață. Eu am 7 nepoți și 2 strănepoți. Niciodată nu i-am lăsat, iar ea să își lase copilul, eu idee nu am”.

„A fost lăsat în cărucior lângă scară, acolo a fost lăsată și o scrisoare, că nu are nevoie de copil. Polițiștii au luat copilul și mergeau prin apartamente.”

„E foarte rău. Eu nu îmi pot imagina ce fel de mamă poți să fii, e groaznic!”, au spus locatarii.

Angajații Direcției Asistență Socială din Bălți împreună cu polițiștii urmează să identifice părinții biologici ai copilului, iar apoi să stabilească motivele abandonului.

„Am luat legătura cu tatăl biologic, îi vom trimite pozele, să vadă dacă el este tatăl și dacă el este copilul căutat. Avem careva presupuneri pe care urmează să le verificăm. Să examinăm posibilitatea, fie de a transmite copilul celuilalt părinte, dacă anterior nu s-au depistat alte neglijări ale acțiunilor părintești, fie să fie transferat copilul de la spitalul, din secția de copii cu vârstă de fragedă, într-un centru de plasament pentru copiii de vârstă fragedă de pe strada Ivan Franco, până la stabilirea statutului copilului”, a mai adăugat Crizantema Caraman, Șef Secția Protecția Copilului și Familie Bălți.

Tânăra mamă ar avea 22 de ani și ar fi locuit de ceva vreme în Bălți. Dacă va fi găsită vinovată, mama copilului riscă amendă în mărime de până la 27.500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de până la 2 ani.