mamaplus

Un bărbat a înjunghiat patru copii și doi adulți într-un loc de joacă

-
//
08.06.2023

„Națiunea, este în stare de șoc”, este declarația președintelui francez Emmanuel Macron, după un atac înfiorător petrecut într-un parc din Annecy, un orășel alpin din sud-estul Franței.

mamaplus

Cel puțin 4 copii mici, dintre care unul până în doi ani, au fost răniți foarte grav. Au ajuns la spital și doi adulți. Agresorul este un bărbat de origine siriană cu statut de refugiat în Suedia. Rămâne să determinăm ce motivații a avut, spun procurorii, transmite protv.ro.

Annecy este un orășel alpin idilic, aproape de granița cu Elveția și Italia. Într-un parc, lângă lac, mai mulți copii mici, cu vârste între trei și cinci ani, erau la plimbarea, joi dimineață, alături de adulții care îi supravegheau. În jurul orei 9 si 45 de minute - spun martorii - un individ înarmat cu un cuțit a apărut brusc și, urlând, a început să lovească în stânga și în dreapta cu o armă albă. A înjunghiat inclusiv copii aflați în cărucioare.

Atacatorul a fugit apoi și a lovit un vârstnic care se plimba prin parc.

Atunci au intervenit polițiștii care l-au împușcat în picioare și l-au imobilizat.

Localnic: „Locuiesc aici de 6 ani și copiii mei învață la școala Quai Jules, lângă lac, la 500 de metri de aici, unde a avut loc atacul. Suntem într-o panică totală. Am trecut prin două ore groaznice, fără nicio veste. Știu acum că ai mei sunt în siguranță. Dar astăzi întreaga noastră viață a fost dată peste cap. De acum există "înainte" și "după". Simt un nod în stomac la gândul că copiii noștri nu vor mai trăi în liniște aici”.

Reporter: Puteau fi copiii tăi?

Localnic: „S-a întâmplat în fața copiilor mei. Era o excursie școlară, fiica mea era... Este haos!”

La Paris, cum s-a aflat vestea despre atacul de la Annency, președinta Adunării naționale a cerut un moment de reculegere în parlament.

Yaël Braun-Pivet, președinta Adunării naționale: „Există câțiva copii foarte mici care se află în stare critică și vă invit să ținem un minut de liniște pentru ei, pentru familiile lor”.

Doi copii și bărbatul vârstnic, înjunghiat ultimul, sunt în stare critică la spital.

Elisabeth Borne, premierul francez: „Astăzi, întreaga țară este în stare șocată. Gândurile mele se îndreaptă în primul rând către părinții și copiii care se află încă în stare gravă, precum și către adulții care au fost de asemenea răniți”.

Suspectul le-a spus polițiștilor care l-au arestat că este un sirian, are 31 de ani și este creștin. Iar în aprilie primise statutul de refugiat în Suedia. Este căsătorit cu o suedeză și are un copil de 3 ani.

Statutul de refugiat în Suedia i-a permis să circule liber în Uniunea Europeană. Dar a solicitat azil și în Franța, fără să-l primească.

Autoritățile nu au descoperit deocamdată nimic în istoricul lui care să sugereze un comportament violent ori probleme legate de tulburari mentale. Și nici vreo legatura cu mediile islamiste.