mamaplus

Un bărbat, condamnat să-i plătească fostei soții 7700$ pentru treburile casnice

-
//
26.02.2021

Un bărbat din China a fost condamnat să-i plătească despăgubiri de mai multe mii de dolari fostei sale soţii pentru munca domestică prestată în timpul celor cinci ani de căsnicie, scrie cnn.com, citat de Agerpres.ro

După 5 ani de căsătorie, Wang și soțul ei au ajuns la divorț. În luna octobrie, bărbatul a depus cererea la un la un tribunal districtual din Beijing. Drept urmare, Wang, care este o femeie casnică, a solicitat ca soțul ei să-i plătească 24.700 de dolari. Ea a declarat că, în timpul căsniciei, s-a ocupat singură de toate treburile casnice și a îngrijit de copilul lor comun, în timp ce soțului „nu-i prea păsa şi nici nu participa la vreo sarcină domestică”, a relatat China National Radio (CNR).

Tribunalul a dispus ca soțul să-i plătească lui Wang circa 7.700 de dolari drept „compensații pentru munca domestică” după ce proprietatea comună a fost împărțită în mod egal între cei doi. Wang a primit totodată custodia fiului şi plata unei pensii alimentare de 300 de dolari pe lună, potrivit CNR.

Hotărârea este prima de acest fel și a fost luată în baza noului cod civil din China, intrat în vigoare în ianuarie. Acesta include o clauză care permite unui soț să solicite la divorț compensații băneşti din partea partenerului dacă a îndeplinit mai multe responsabilități legate de îngrijirea copiilor şi a rudelor vârstnice.

Compensațiile pentru munca domestică au drept scop oferirea unei protecții suplimentare soților care au îndeplinit mai multe sarcini domestice, sacrificându-şi şansele avansării în carieră sau studii, potrivit experților juridic.

„Partenerul care lucrează în afara căminului, se poate bucura în continuare după divorț de resurse, conexiuni, status - şi poate câştiga în continuare acelaşi nivel de venit. Dar partenerul care a muncit în izolarea căminului, trebuie să se confrunte cu problema revenirii în câmpul muncii”, a declarat postul de televiziune CCTV Long Jun, profesor de drept la Universitatea Tsinghua.

„Acest lucru înseamnă că persoana casnică va plăti un cost ascuns pentru eforturile depuse în timpul căsătoriei”