mamaplus

Un băiețel de patru ani a murit în timpul unei operații de hernie inghinală

-
//
10.05.2022

Doi părinți din județul Vrancea, România, trăiesc un adevărat coșmar. Băiețelul lor de doar 4 ani s-a stins din viață în timpul unei operații de hernie inghinală. Cel mic a făcut stop cardiac, iar medicii au încercat să îl resusciteze aproape trei ore, însă în zadar. Băiatul nu a mai putut fi salvat. Sfâșiati de durere, părinții consideră că fiul lor a murit cu zile, din vina medicilor.

Potrivit medicilor, copilul a fost operat săptămâna trecută, miercuri, de hernie inghinală, iar a doua zi a fost externat cu o stare generală bună. Câteva ore mai târziu, cel mic începuse să acuze dureri abdominale, iar părinții au luat legătura cu medicii care l-au operat. Aceștia i-au sfătuit să îi administreze copilului un antiinflamator pentru durere, iar dacă starea lui nu se îmbunătățește, să se prezinte cu acesta la Urgențe. Însă cel mic a început să se simtă din ce în ce mai rău, așa că părinții l-au dus înapoi la spital, unde medicii au constatat că acesta ar putea avea o hemoragie internă.

Pe masa de operație, băiatul a intrat în stop cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare care au durat aproape trei ore, a murit.

„M-am gândit că este vorba de o complicație post-operatorie hemoragică, care necesită o reintervenție pentru realizarea hemostazei ulterioare, motiv pentru care l-am băgat primul în sală vineri dimineață, împreună cu echipa cu care intrasem şi prima dată şi am constatat că nu era nicio sursă de sângerare activă, nici la nivelul plăgii, nici la nivelul canalului inghinal, nici în cavitatea retro-peritoneală. Starea lui generală nu era bună.

Am hotărât să îl deschidem să vedem şi cavitatea intra-peritoneală, dacă există o altă cauză a durerilor abdominale şi a stării lui generale, de acum modificate. Nu am găsit absolut nimic, decât un lichid peritoneal mai tulbure, din care s-au recoltat probe, evident. Am început procedura de închidere a peretelui abdominal şi în acel moment a făcut stop cardio-respirator”, a explicat medicul Ludmila Munteanu.

Părinții băiatului fac acuzații grave la adresa medicilor

Părinții copilului sunt sfâșiati de durere și consideră că medicii sunt de vină pentru tot ce s-a întâmplat, mai ales că intervenția la care a fost supus inițial cel mic, de hernie inghinală, este minim invazivă, cu riscuri foarte scăzute.

În mod normal, o operație de hernie inghinală nu durează mai mult de 20-30 de minute și, de regulă, se efectuează laparoscopic. Cu excepția cazului în care pacientul are și alte probleme medicale grave, riscurile unei astfel de intervenții chirurgicale sunt de obicei foarte scăzute.

Medicii au precizat, însă, că băiatul nu avea alte afecțiuni medicale și că înaintea intervenției chirurgicale de hernie înghinală i-au fost făcute toate analizele necesare, rezultatul fiind unul bun. Aceștia mai susțin că au făcut tot ce se putea omenește pentru a-l salva pe cel mic și că totul s-a desfășurat conform protocoalelor.

„Totul s-a făcut conform protocoalelor. Copilul era în anestezie generală, stabil, totul era în parametri normali. Aproape se termină operația chirurgicală, iar noi ne pregăteam de închis intervenția. Nu ştim exact de ce, asta va stabili anchetă medico-legală, copilul a făcut stop cardiac intră-operator şi intră-anestezic. Manevrele de resuscitare au durat două ore şi jumătate, aproape trei ore. S-a făcut absolut tot ce a trebuit că să răspundă la resuscitare, cu ajutorul tuturor colegilor şi a întreg blocului operator”, a precizat medicul anestezist Daniela Ciobanu.