mamaplus

ULTIMĂ ORĂ! Din 1 septembrie, toți elevii din Moldova se întorc în sălile de clasă

-
//
23.08.2021

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a făcut luni, 23 august, declarații de presă după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP). Comisia a introdus noi reguli în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, potrivit ministrei, noul an școlar va începe cu prezența fizică a elevilor la școală.

„Vreau să vă anunț că incidența COVID a crescut în ultima săptămână. A crescut și rata de contagiozitate. În baza celor menționate, CNESP a venit cu noi recomandări. A fost aprobată funcționalitatea instituțiilor pentru anul de învățământ. Am revăzut și discutat măsurile de aflarea copiilor în instituții. De la 1 septembrie, procesul educațional va avea loc cu prezența fizică. Fiecare școală va verifica fiecare instrucțiune și cum poate să activeze. 

CNESP recomandă atingerea acoperirii vaccinale a 95% din persoanele adulte din fiecare instituție de învățământ, până la 1 octombrie.”, a declarat ministra sănătății Ala Nemerenco.

Angajații școlilor și ai grădinițelor care nu vor avea certificat de vaccinare vor fi obligați să prezinte, din surse proprii, la fiecare două săptămâni rezultatul negativ la COVID-19. Nu vor prezenta testul negativ cei care vor avea o concluzie medicală precum că în ultimele 14 zile au avut COVID-19. Profesorii nevaccinați vor putea prezenta și test de tip Rapid-Antigen.

Totodată, s-au introdus noi reguli privind desfășurarea sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Limba Noastră.

”Organizare paradei militare se va desfașura cu condiția că toți participanții vor fi vaccinați. Se recomandă limitarea numărului de invitați. Se recomandă organizarea evenimentelor festive cu respectarea măsurilor de prevenire a COVID-19. Evenimentele festive se vor încheia la ora 17:00.”, a mai adăugat Ala Nemerenco.