mamaplus

UE vrea reguli mai stricte pentru siguranța jucăriilor

-
//
15.03.2024

Uniunea Europeană vrea reguli mai stricte pentru siguranța jucăriilor motiv pentru care au fost luate o serie de măsuri care interzic printre altele folosirea bisfenolului.

mamaplus

Acesta sunt de părere specialiştii afectează sistemul endocrin al copiilor. Măsurile vizează, de asemenea siguranţa fizică şi sănătatea mintală a celor mici, transmite stirileprotv.ro.
Conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene de la începutul anului au fost emise peste 700 de avertismente. Dintre acestea cele mai multe au fost pentru jucării, de aceea Parlamentul European a considerat că ar trebui controlate mai atent.

Cele mai importante reguli vizează, interzicerea unor substanțele chimice toxice cum ar fi bisfenolul, care a fost scos din procesul de fabricaţie al biberoanelor incă din 2011, dar este în continuare folosit la fabricarea jucăriilor din plastic.

Experţii considera că primii expuşi sunt tocmai copiii mici care îşi bagă jucăriile în gură şi riscă astfel să ingereze această substanță periculoasă, care afectează sistemul endocrin.

Theodor Oprea - medic endocrinolog: „La copii Bisfenolii sunt asociați cu problemele de creştere ponderală, creștere a grăsimii corporale şi consecinţele acesteia, ca insulino rezistentă, sindrom metabolic, sindrom de ovare polichistice.

Regulamentul propus de Parlamentul European se aplică imediat însă se lăsă o perioadă de 50 de luni pentru că jucăriile existente pe piaţa să se epuizeze.

Toate jucăriile vândute în UE vor trebui să aibă un cod QR prim intermediul căruia consumatorii să aibă acces mai uşor la informații și avertismente de siguranța.

De asemenea jucăriile vor avea și un pașaport digital pentru produse, care va înlocui declarația de conformitate. Acest lucru va asigura o trasabilitate mai clară și va face supravegherea pieței și controalele vamale mai eficiente.

Peste 80 la sută dintre jucăriile vândute în Europa provin din China, iar fabricanţii de acolo nu pot fi monitorizaţi. Însă noul regulament le va permite importatorilor să verifice standardele de calitate și să respingă produsele care nu se supun regulamentului European.