UE a oferit 336 de mii de euro pentru copiii care suferă de autism

UE a oferit 336 de mii de euro pentru copiii care suferă de autism

-
//
10.11.2017

Mai mulţi copii care suferă de autism vor avea posibilitatea să înveţe să comunice printr-o metodă terapeutică inovativă. Asta datorită specialiştilor de la centrul SOS Autism, care au fost instruiţi în România.

UE a oferit 336 de mii de euro pentru copiii care suferă de autism

Totodată, o femeie cu dizabilităţi a deschis un centru de reabilitare prin integrare a copiilor cu nevoi speciale din oraşul Drochia. Aceste şi alte proiecte au fost implementate datorită finanţării Uniunii Europene, care a oferit 336 de mii de euro mai multor ONG-urilor din ţara noastră. 

În cadrul proiectului, centrul "SOS Autism" din Capitală a primit un grant de două mii de euro. Din aceşti bani, trei terapeuţi au învăţat să comunice cu minorii autişti cu ajutorul pictogramelor. 

"Am instruit terapeuţi în România, au revenit acasă şi au instruit părinţii, ca să poată comunica cu micuţii", a spus PR Managerul la ONG "SOS Autism", Olga Guzun.

Astfel de specialişti sunt puţini în ţara noastră, aşa că ajutorul a fost binevenit. Părinţii copiilor care merg la această terapie spun că rezultatele sunt evidente. 

"Dacă copilul meu la trei ani nu ştia a vorbi, nu putea cere, nu avea abilităţile elementare, acum sunt schimbări mari. El cântă, facem puzzle."

O altă beneficiară a proiectului este Olga Cebotari. Aceasta a simţit pe propria piele cât este de greu să te integrezi, fiind în scaun cu rotile. Totuşi, ea a decis să ajute şi alte persoane să devină parte a comunităţii şi a deschis un centru de zi. Acum, 30 de copii din Drochia frecventează instituţia, unde primesc asistenţă de la specialişti. De doi ani, o parte din cheltuieli sunt acoperite şi din bugetul proiectului finanţat de Uniunea Europeană.

"Este o idee extraordinară pentru persoanele cu dizabilitate care vor să se integreze şi să ajute persoanele din comunitate, care, la fel, au nevoie de această susţinere şi sprijin de a se integra", a spus iniţiatoarea Centrului de reabilitate interactivă, Drochia, Olga Cebotari.

În total, ONG-uri din 13 localităţi au primit finanţare pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale, sau pe cei orfani.

"Uniunea Europeană a susţinut financiar acest proiect, scopul nostru fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor Republicii Moldova, în acest caz celor care au cea mai mare nevoie de susţinere",a spus ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalco.

Potrivit ministrului muncii, Stela Grigoraş, în prezent, în instituţiile rezidenţiale din ţara noastră se află m,ai puţin de o mie de copii. 

"Sperăm foarte mult ca, în câţiva ani, să putem asigura dreptul fiecărui copil, indiferent de abilitate, dizabilitate, la un trai în familie, comunitate şi în sistemul educaţional şi ocupaţional naţional", a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

În ţara noastră sunt peste 181 de mii de oameni cu nevoi speciale, iar aproape 12 mii dintre ei sunt minori.

Sursa: publika.md