mamaplus

Tulpina Omicron a afectat de şapte ori mai mulți copii decât celelalte variante ale virusului

-
//
14.02.2022

Tulpina Omicron a afectat de şapte ori mai mulți copii decât celelalte variante ale virusului, spun specialiștii. Iar medicii se aşteaptă la o explozie de cazuri de așa-numitul COVID de lungă durată sau sindrom post-COVID. Ei spun că deja au consultat copii cu simptome de boală şi la două săptămâni de la vindecare.

Pediatrii susțin că printre simptomele de COVID de lungă durată la copii sunt starea de slăbiciune, lipsa de concentrare şi de poftă de mâncare şi chiar vomă şi diaree. Acestea pot dura şi şase luni după un test negativ la noul coronavirus.

"Dacă copilul este eligibil pentru vaccinare după ce a ieşit din izolare. Să atragă atenție la comportamentul copilului, este mai trist, anxios, memoria mai rea, oboseala, toate acestea sunt motive de adresare la medic", a declarat Ninel Revenco, pediatru.

Medicii recomandă ca la anumite intervale de timp copiii să fie examinați de cardiolog.

"Copiii în perioada post-COVID fac de 10 ori mai frecvent aşa-numitul sindrom inflamator multisistemic. Este un sindrom alarmant, care implică toate organele, dacă nu este tratat corespunzător, au un risc foarte mare de a deceda", a declarat Ninel Revenco, pediatru.

Specialiștii susțin că neglijarea primelor simptome de COVID de lungă durată poate duce la agravarea problemelor de sănătate.

"S-a demonstrat că după COVID creşte numărul copiilor cărora li se depistează diabet zaharat", a declarat Ninel Revenco, pediatru.

Potrivit studiilor, vaccinarea anti-COVID reduce riscul dezvoltării formei de sindrom post-COVID după însănătoșire. Deocamdată, Moldova este printre puținele țări care nu a demarat campania de vaccinare a copiilor de la cinci ani.