Trei GREȘELI DE NEIERTAT pe care le fac toți în Postul Paștelui

Trei GREȘELI DE NEIERTAT pe care le fac toți în Postul Paștelui

-
//
19.02.2018

Postul Paștelui, numit în tradiția populară și Postul Mare sau Postul Păresimilor, este cel mai lung post de peste an, întinzându-se pe o perioadă de șapte săptămâni. Postul Paștelui precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu și aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor.

Trei GREȘELI DE NEIERTAT pe care le fac toți în Postul Paștelui

Totuși, fiecare creștin ortodocs face câteva greșeli de neiertat. Iată care sunt acestea:

Uităm de rugăciune

Adevăratul post creștin, indiferent că este vorba despre cel ortodox, catolic sau al oricărei altei confesiuni, înseamnă să renunți la ceva "lumesc" pentru a te putea concentra pe rugăciune, pe relația cu Dumnezeu. Asta înseamnă, pe de o parte, renunțarea la mâncare, întrucât există concepția potrivit căreia spiritul este mai puternic atunci când trupul este slăbit.

Dar pentru că vorbeam despre rugăciune, postul trebuie să meargă exact în această direcție. Rugăciunea și umilința sunt necesare și, dacă nu obișnuim să ne comportam astfel în tot timpul anului, măcar în cele patru perioade de post impuse de biserică ar fi bine să o facem. Nu câștigăm nimic dacă obiectivul nostru zilnic este cam odată cu renunțarea la carne, lapte și ouă, să ne dăm toată strădania să pregătim preparate de post cât mai apetisante.

Ne lăudăm că ținem post                            

"Nu trebuie să știe stânga ta ce face dreapta" este o expresie care își are rădăcinile în Sfânta Scriptură. Este motivul pentru care postul nu trebuie să devină motiv de laudă. "Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc", scrie Evanghelistul Matei la capitolul 6, versetul 16.

Continuăm să vorbim urât

Înjurăm, bârfim, ne bucurăm de răul altuia. Sunt doar câteva dintre lucrurile rele pe care le facem zi de zi. Însă tocmai acestea trebuie evitate în perioada postului. Ele ne fac rău nouă, dar și celui de lângă noi. Iar prejudiciul adus celuilalt este la fel de important că cel adus ție.

Sursa: publika.md