mamaplus

Trei echipaje SMURD au salvat o mamă și doi nou-născuţi în ambulanţă, după ce intraseră în stop cardio-respirator

-
//
18.10.2022

Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit, sâmbătă, să salveze viaţa unei mame şi unor gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă. 

Seara, un echipaj format din doi medici, un asistent și un voluntar a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei nașteri, o sarcină gemelară de 30 de săptămâni.

„La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanța SMURD de prim ajutor (EPA) anunță că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naște. Astfel, la sosirea ambulanței de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat și era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obișnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc”, a anunțat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii și asistenții SMURD de pe ambulanța de terapie intensivă începuse să nu mai aibă  respirații spontane, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator. Imediat au început manevrele de resuscitare neonatală, iar copilul și-a revenit.

Concomitent, echipajele SMURD examinau și stabilizau proaspăta mămică. La scurt timp, mama a născut și al doilea copil, care a intrat în stop cardio-respirator. După intervenția medicilor, copilul și-a revenit.

S-a solicitat în sprijin autosanitara de Terapie Intensivă Mobilă Nou-născuți pentru transportul în siguranță și în condiții optime a micilor pacienți. Amândoi nou-născuții și mama au ajuns bine și în siguranță la secția Neonatologie, respectiv Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.

mamaplus
mamaplus
mamaplus
mamaplus