mamaplus

Trei copii cu malformații cardiace congenitale au fost salvați de chirugii din Moldova

-
//
21.12.2021

O nouă șansă la viață! Cardiochirurgii din cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga” au salvat mai mulți copilași care sufereau de malformații cardiace congenitale. După operațiile realizate de medicii moldoveni, aceștia se pot bucura de copilărie alături de familiile lor.

Părinții copilașilor au dorit să plece peste hotarele țării, pentru a-i opera, până nu au aflat că și în Republica Moldova există servicii de cardiochirurgie de înaltă performanță. Secția Malformații cardiace congenitale din cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga” este unica secție dintr-o instituție medico-sanitară publică, unde gratuit, în baza poliței de asigurare medicală obligatorie, se efectuează operații pe cord copiilor, inclusiv nou născuților.

Acum câteva zile am operat o fetiță de 1,5 ani

”Ea avea defecte ventriculare multiple, un canal permiabil, insuficiență la valva aortică. Pentru a o salva, i s-a făcut corecția radicală, cu plastia valvei cu închiderea tuturor defectelor. Un alt copilaș, de câteva luni, cu malformație cardiacă congenitală, a fost operat în aceeași zi”, povestește doctorul, șeful Secției Malformații cardiace congenitale, Liviu Maniuc.

Un alt caz rezolvat cu succes este al unei fetițe de 7 luni

Copila avea canal atrio-ventricular complet. Mama povestește că odată ce a aflat de malformația cardiacă a micuței, a dorit să plece peste hotare pentru a o opera. Însă, a aflat că și în țara noastră poate face acest lucru, gratuit și sigur.

Cazul unei fetițe de 3 ani

Totodată, săptămâna trecută, o altă mămică, cu fiica sa de 3 anișori au vizitat medicii pentru un control de rutină. Astăzi fiica ei frecventează grădinița, practică sportul și nu are nici o restricție din punct de vedere medical. Asta, deși acum câțiva ani, când micuța avea 3 luni, a suportat o intervenție chirurgicală pe cord, realizată de medicii din SCR.

„Fetița a ajuns la noi în anul 2018, într-o stare foarte gravă. Avea canal atrioventricular complet, cu plămânii supraîncărcați. La fel I s-a realizat o corecție radicală, hemodinamica s-a stabilizat. Acum este un copil sănătos”, a menționat medicul Liviu Maniuc.

În ciuda pandemiei, intervențiile chirurgicale în IMSP SCR „Timofei Moșneaga” continuă.

„Noi operăm copiii atât nounăscuți, cât și cei cu o vârstă mai mare, cu diverse patologii. Cardiochirurgii noștri efectuează cele mai dificle intervenții. Important este că suntem dotați cu toate utilajele medicale, de ultimă generație, iar specialiștii noștri au o vastă experiență în domeniu. Mai mult decât atât, colegii noștri sunt pregătiți în cele mai notorii centre medicale din Italia, Germania și alte țări” a conchis șeful Departamentului Chirurgie cardiovasculară și toracică, Gheorghe Manolache.

În acest context, specialiștii cu apelul către spitalele raionale, maternitățile republicane, cardiologii pediatri și medicii de familie. Odată cu depistarea la copil a malformației cardiace congenitale, să se efectueze imediat consultul unui medic cardiochirurg pentru hotărârea tacticii tratamentului și a timpului oportun.

De menționat că, în acest an au fost realizate peste 200 de operații pe cord copiilor.