mamaplus

Sute de moldoveni care și-au rezervat vacanțele din timp își cer banii înapoi

-
//
13.05.2020

Aproximativ 40% din numărul turiștilor care au sejururi rezervate sînt gata să-și reprogrameze vacanța sau să „înghețe” banii în contul companiei de turism cu scopul de a-i folosi pentru un sejur ulterior. 60% dintre turiști solicită rambursarea imediată a banilor. Acestea sunt datele Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova, care menționează că operatorii își doresc să le întoarcă turiștilor banii, dar au nevoie de mai mult timp pentru a reuși acest lucru. Asociația îndeamnă turiștii să fie înțelegători pentru a găsi cea mai potrivită soluție.

Anna Colța, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism, a declarat că, după aproximativ o lună, carul nu s-a mișcat prea mult din loc. Au avut loc câteva discuții și întrevederi cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, cu premierul, cu președintele țării și urmează să mai aibă loc discuții pentru a identifica o soluție, care ar putea fi implementată la nivel legislativ.

În acest moment, reprezentanții turismului nu cunosc o poziție clară a autorităților – pe ce cale vor merge și cum vor fi soluționate problemele generate de pandemie. Se discută despre posibilitatea instituirii unui moratoriu pe un termen de 540 de zile sau introducerea unor prevederi legale care ar permite rambursarea banilor într-un termen mai extins.

„Ca să fie clar pentru toată lumea, companiile turistice doresc să întoarcă banii turiștilor, doar că nu au cum să întoarcă în termenele stabilite de Codul Civil, mai exact în termen de 14 zile. Noi, ne aflăm între două focuri, pe de o parte, țările partenere de destinații nu întorc banii înapoi (Grecia, Bulgaria, Turcia etc.), dar emit un voucher pe un termen de 540 de zile în care turistul poate să-și reprogrameze vacanța pe o perioada mai târzie. Pe de altă parte, companiile de turism sunt obligate de legislația Republicii Moldova să întoarcă banii consumatorului în termen de 14 zile”, explică Anna Colța.

Președinta Asociației spune că în rândul a companiilor de turism a fost realizat un studiu, la care au participat 29 de respondenți. Acest studiu arată că rezervări au făcut în jur de 25 de mii de turiști, care au achitat milioane de euro. Potrivit Annei Colța, datele sunt estimative. O parte din turiști deja au informat ca vor rezilierea contractelor, însă în opinia reprezentanților turismului, valul cel mai mare va începe după data de 15 mai, când se va încheia starea de urgență.