mamaplus

Reguli noi de intrare în Ucraina. Lista actelor necesare pentru cetățenii moldoveni

-
//
20.09.2021

Ucraina a actualizat informațiile și a stabilit noi reguli de intrare în țară sau de tranzitare a acesteia, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Potrivit Ambasadei Republicii Moldova din Ucraina, moldovenii pot intra în Ucraina prezentând la punctul de trecere a frontierei de stat anumite documente.

Este vorba despre:

  • polița de asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, care poate fi perfectată de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina sau online, aici: https://visitukraine.today/ru.
     
  • certificatul medical (de vaccinare) emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, cu vaccinurile recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

În cazul în care persoana nu deține certificatul de vaccinare, la punctele de trecere ucrainene se va prezenta unul din următoarele certificate: rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) sau al testării rapide pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei. 

De asemenea, la traversarea frontierei pe direcția de intrare în Ucraina, moldovenii vor fi obligați să instaleze în telefon aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei. 

Traversând frontiera pe direcția de intrare în Ucraina cu testul (PCR sau antigen), cetățeanul Republicii Moldova trebuie să dispună de polița de asigurare medicală pentru 14 zile, chiar dacă perioada de ședere este mai mică de 14 zile. 

Pentru a evita autoizolarea, persoanele trebuie să efectueze pe teritoriul Ucrainei, în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, unul din cele două teste sus-menționate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ. 

Cât privește tranzitarea Ucrainei, din data de 20 septembrie 2021, cetățenii străini pot tranzita teritoriul pe ambele sensuri în baza unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore. Cetățeanul RM trebuie să prezinte la punctul de trecere ucrainean polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat;
     
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat;
     
  • certificatul medical (de vaccinare) emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, cu vaccinurile recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

Menționăm că actele urmează a fi emise în limba engleză sau traduse în limba engleză.