mamaplus

Ce trebuie să știi dacă urmează să traversezi frontiera de stat și ai la tine medicamente de uz personal

-
//
27.07.2021

Intenționați să plecați peste hotare și urmați în acest timp și un tratament medical? Într-un comunicat remis presei, Serviciul Vamal vine cu precizări privind regulile privind introducerea/scoaterea în/din țară a medicamentelor și a instrumentelor medicale. Medicamentele fac parte din categoria bunurilor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar cu condiția că cantitatea pe care o aveți în bagaje n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație sau pe perioada călătoriei.

O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoțite și de rețeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare.

De asemenea, sunt tot mai frecvente cazurile când funcționarii vamali depistează în trimiterile poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante.Și chiar dacă, în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, atunci în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă medicală.

Totodată, potrivit legislației naționale, introducerea în țară a respectivelor substanțe este calificată ca contrabandă și poate fi pedepsită cu închisoare pe un termen de până la 8 ani. 

Prin urmare, Serviciul Vamal recomandă cetățenilor să facă rost de aceste medicamente doar în baza unei prescripții medicale, eliberată de medici specialiști. Din această categorie fac parte așa medicamente precum Modafinil, Alprazolam sau Tramadol. 

Lista completă a substanțelor stupefiante și psihotrope supuse controlului poate fi vizualizată aici.
Mai multe informații puteți afla apelând ofițerii Liniei de informare a Serviciului Vamal la numărul de telefon +373 22 78 8888.