10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova

10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova

-
//
13.02.2015

La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată în parteneriat cu portalul www.stiripozitive.eu, vă propunem să aflaţi care sînt cele zece lucruri din Spania ce ar putea inspira Moldova.

10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova

Buna dispoziție și zîmbetul: Greutățile economice și sistemul financiar eșuat au generat probleme unei generații întregi de spanioli, însă nu le-au falimentat buna dispoziție. Din contra, vei vedea mereu oameni zîmbind și vei simți energie pozitivă în jur. Aceasta chiar dacă au și ei corupție și politicieni ineficienți, pe care îi critică dur și vor să-i vadă pedepsiți de lege.

Familia: Spaniolii sînt familiști pînă în măduva oaselor. De regulă, la orice petrecere mai importantă (nu doar de Paște sau de Crăciun), în jurul mesei se reunesc aproape toți membrii unei familii, dar și rudele și vecinii. O fac nu pentru a bea (deși nimeni nu neagă că se servește băutură), ci pentru a se revedea, a pălăvrăgi pînă noaptea tîrziu și a se bucura că sînt împreună.

Respectul față de bunici și vîrstnici: Cînd este vorba de ceremonii importante, în capul mesei vor fi mereu bunicii, pe care toți îi respectă, cărora li se închină și de care își amintesc mereu. Acest respect față de vîrstnici este implantat adînc în conștiința și comportamentul spaniolilor.

Petreceri, nu beții: Spaniolii adoră chefurile, însă la toate petrecerile la care am fost (fie zi de naștere, fie nuntă) nu am văzut nici urmă de beție. Există excepții, bineînțeles, dar acestea rămîn excepții. Or, scopul petrecerilor este de a se bucura de compania celorlalți, de a vorbi despre ultimele succese sau despre planurile de viitor. Iar băutura este pe ultimul loc în lista priorităților.

Atmosfera din transportul public: De regulă, în autobuze – unde fie plătești la intrare, fie folosești abonamentul – domină o atmosferă calmă. Nimeni nu te/se împinge, în mare parte toți sînt respectuoși și atenți, în special, la ieșire. Ai senzația că nimeni nu se grăbește, deși fiecare este cu gîndul la serviciu sau la alte lucruri care l-au făcut să iasă din casă.

10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova

Pasiunea de a comunica: Spaniolii adoră să vorbească despre orice, inclusiv cu străinii. Îmi face o plăcere deosebită să văd cum uneori, mai ales cei mai în vîrstă, intră în transport, se salută binevoitor cu pasagerii și încep să-ți vorbească. Iar dacă văd că nu știi spaniola, trec la limbajul gesturilor...

Viața publică accesibilă: Spaniolii ies în oraș pentru a lua dejunul sau cina sau pur și simplu pentru a bea ceva („tomar algo”). Ei pot avea frigiderele pline sau pustii, pot avea doar cîțiva euro în buzunar, dar oricum vor ieși să se socializeze. Acest aspect al vieții publice mă încîntă, pentru că spaniolii l-au transformat în stil de viață și pentru că există localuri bune și îngrijite pentru toți - și pentru cei cu mulți bani, și pentru cetățenii cu venituri mai modeste.

Mîncarea tradițională ieftină: Salmorejo și gazpacho, paella și tortilla, dar și alte bucate tipice spaniole sînt accesibile pentru publicul larg în taverne și baruri, cafenele și restaurante. Este o practică normală să mergi undeva și să mănînci ceva tradițional, care este și ieftin, dar și foarte gustos. Asta face ca gastronomia spaniolă să fie îndrăgită și apreciată și de turiști.

Toleranța: Nu am întîlnit oameni mai toleranți ca spaniolii. Majoritatea dintre ei (căci sînt și excepții nesemnificative) acceptă diversitatea, mai ales față de categoriile de cetățeni deseori discriminate în alte țări. Această deschidere atrage și creează confort pentru oricine, inclusiv pentru turiști.

10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova

Sportul: Locurile amenajate pentru doritorii de a face sport sînt ceva firesc. În multe parcuri vei găsi diverse „fiare” la care se antrenează oameni de diferite vîrste, iar pistele pentru bicicliști sînt o normalitate. Acest interes pentru modul de viață sănătos, pe care spaniolii încearcă să și-l cultive, este lăudabil, mai ales dacă ținem cont de pasiunea lor pentru mîncare și, ca urmare, de obezitatea destul de răspîndită (inclusiv în rîndul copiilor). Adică, spaniolii își cunosc vulnerabilitățile și încearcă să le combată.

Sursa