Transplantologii din Chișinău fac istorie: 7 transplanturi în 3 zile

Transplantologii din Chișinău fac istorie: 7 transplanturi în 3 zile

-
//
02.10.2015

Sistemul de transplantologie moldovenesc a reușit performanțe istorice. Într-un interval de 3 zile au fost făcute un număr record de operații de transplant de organe, prelevate în același timp de la donatori decedați și donatorii în viață.

Transplantologii din Chișinău fac istorie: 7 transplanturi în 3 zile

Performanțele transplantologilor moldoveni ține de realizarea în doar 3 zile a șase transplanturi renale și unuia de ficat. În perioada 28 septembrie -1 octombrie transplanturile de rinichi au fost efectuate de echipa dr. Adrian Tănase, iar transplantul de ficat a fost realizat de echipa dr. Adrian Hotineanu, din cadrul Spitalului Clinic Republican. „Este succesul sistemului de transplant, care funcționează și încă la un nivel superior”, spune directorul Agenției de Transplant, dr. Igor Codreanu.

Aceste realizări remarcabile au fost posibile și datorită mentalității și conștiinței deosebite a rudelor, care au acceptat ca organele aparținătorilor decedați să fie preluate pentru transplanturi. Patru dintre transplanturile de rinichi și cel de ficat s-au produs cu organe prelevate de la doi donatori în moarte cerebrală, respectiv doi recent decedați. Celelalte două transplanturi de rinichi au fost realizate cu susținerea a doi donatori voluntari sănătoși.

„Activitatea coordonată a Agenției noastre cu echipele de coordonatori de transplant din cadrul spitalelor autorizate pe parcursul ultimilor doi ani a permis aceste performanțe.”, susține directorul Agenției de Transplant, dr. Igor Codreanu.

Acum două săptămâni echipele chirurgilor transplantologi au mai efectuat 2 transplanturi de rinichi cu organele prelevate de la un cadavru. Donarea de organe de la pacienți în moarte cerebrală devine o obișnuință și acest lucru  permite nu doar activitatea constantă pentru transplantologia autohtonă, ci și salvarea a numeroase vieți omenești.

„În pofida situației complicate care se atestă în societate, pacienții și medicii sunt extrem de recunoscători  rudelor persoanelor decedate aflate în moarte cerebrală, care au puterea și voința de a oferi șansa vieți pentru semenii lor”, spune dr. Igor Codreanu.

Sursa: MedNews