mamaplus

Tot mai multe intoxicații cu ciuperci în țară. 11 persoane, inclusiv un copil au ajuns la spital

-
//
30.10.2019

În luna octombrie ANSP a înregistrat 11 cazuri de intoxicare cu ciuperci la 15 persoane, printre care și un minor. Important de reţinut că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Cu cât simptomele intoxicației apar mai rapid, cu atât starea bolnavului este mai gravă.

În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor pot apărea greață, vomă, diaree, transpiraţie excesivă. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

De la începutul anului 2019, au fost înregistrate 55 de cazuri, cu afectarea a 63 de persoane, inclusiv 7 copii și un deces, la o persoană matură. Cazurile au fost înregistrate în mun. Chişinău, raioanele Telenești, Șoldănești şi Strășeni. 

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci și îndeosebi a formelor grave şi a decesului, este important respectarea următoarelor reguli: 

  • Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune, nu le consumaţi, sau degustaţi, mai ales în formă crudă.
     
  • Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
     
  • Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
     
  • Nu implicaţi copiii în procesul de colectare.
     
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
     
  • Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
     
  • Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
     
  • La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
     
  • Este necesar să reţineţi că ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentaţie. 

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor expuse mai sus vor minimiza orice risc.