mamaplus

Tot mai multe cazuri de varicelă în capitală. Majoritatea pacienților au între 3-6 ani

-
//
01.02.2022

Numărul copiilor care au făcut varicelă a crescut cu peste 10 la sută, în ianuarie, față de luna decembrie a anului trecut. Medicii avertizează că, dacă nu este tratată corespunzător, boala poate avea consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi encefalita sau pneumonia.

''În luna ianuarie noi am înregistrat 305 cazuri de varicelă la toate persoanele dintre care 282 sunt la copii, adică 92 % sunt copii. Cei mai mult fac boală 62% sunt copii cu vârsta de 3-6 ani cei care merg la grădiniță'', a declarat epidemiologul Oxana Constantinova.

Medicii spun că bolnavii trebuie să se adreseze la doctor chiar la primele simptome ale bolii.

''Primele elemente eruptive apar pe spate apoi pe piept, după care apar pe faţă şi celelalte părți ale corpului. Părinții sunt sfătuiți să supravegheze copii, să respecte igiena, să monitorizeze temperatura.  Şi desigur prelucrarea elementelor eruptive cu soluții antiseptice şi evitarea băilor'', spune medicul de familie de la CMF 5, Ludmila Rîmbu.

Potrivit medicilor, varicela sau vârsatul de vânt, cum i se mai spune în popor, apare la vârste diferite, iar în unele cazuri poate lăsa sechele.

''Sunt femeile însărcinate, sunt nou-născuții şi sunt persoanele care au un statut imun compromis. Acestea sunt persoanele care au cancer, persoanele care primesc un tratament imunosupresor şi persoanele care au HIV-SIDA'', susține Ludmila Rîmbu.

Pe parcursul anului trecut, în municipiul Chişinău au fost înregistrate peste o mie de cazuri de varicelă.