mamaplus

Tot mai multe cazuri de COVID-19 în rândul copiilor. Spitalele rămân fără paturi pentru micii pacienți

-
//
26.03.2021

Explozie de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor. Şi mai grav e că mai multe instituții medicale aproape că nu mai dispun de paturi libere pentru micii pacienți. O situație similară este la Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase de Copii

''Din o sută de paturi avem 96 de pacienți, cam o treime sunt părinți, ei deasemenea primesc tratament, au fişă medicală deschisă'', a spus directorul Spitalului Clinic Boli Contagioase de Copii, Ludmila Bîrcă.

Nici la Institutul Mamei şi Copilului nu mai sunt locuri libere în secțiile unde sunt tratați copiii bolnavi de COVID-19. În fiecare zi, aici ajung în medie câte 15 pacienți.

”În prezent, în cele două secții specializate pentru pacienții cu COVID sunt internați 49 de pacienți, starea copiilor este de gravitate medie, iar patru pacienți sunt în stare mai gravă", a spus purtătorul de cuvânt la Institutul Mamei şi Copilului, Maxim Cazacu.

Medicii pediatri susțin că simptomele unui minor bolnav de COVID-19 sunt identice cu cele ale unei viroze.

''Cel mai de bază element de a suspecta cazul de COVID-19 în rândul copiilor este anamneza epidemiologică. Şi noțiunea de timp, de la a treia, a cincea, a şaptea sau a noua zi de boală poate să aibă vomă, diaree sau erupțiile hemoragice'', a comunicat medicul pediatru, Dorina Agachi.

Potrivit specialiștilor, în cazul copiilor de până la trei ani, boala este greu de depistat.

''Copiii de la vârsta de un an la trei nu pot să verbalizeze şi să ne spună clar ce îl doare, unde îl doare, atunci noi citim doar prin comportamentul acestora. Orice ascensiune termică care durează mai mult de trei zile, orice frecvenţă respiratorie foarte accelerată obligă ca micuțul să fie examinat de medic'', a spus medicul pediatru, Dorina Agachi.

''Din păcate nu auzim pneumoniile la copii. În mod normal, pneumonia are semne clinice tipice, le vedem, le auzim în cadrul COVID-ului, diagnosticul este cu mult mai complex. Se întâmplă că la externare vedem la radiografie agravarea pneumoniei'', a spus directorul Spitalului Clinic Boli Contagioase de Copii, Ludmila Bîrcă.

Potrivit Ministerului Sănătății, de la debutul pandemiei, peste 11 mii de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19.