mamaplus

Tone de scutece ajung anual la Țânțăreni. Ce soluții propun organizațiile de mediu

-
//
19.11.2020

Potrivit comunității Moldova #FărăDeșeuri, anual, la gunoiștea de la Țânțăreni ajung tone de scutece, care sunt foarte nocive pentru mediu și au nevoie de 500 de ani pentru a se descompune. Chiar dacă au ușurat considerabil îngrijirea copiilor, numărul scutecelor uzate crește rapid, inclusiv din cauza apariției scutecelor pentru copiii cu greutatea până la 30 kg! 10 ani în urmă copii încetau să mai poarte scutece la 1,5-2 ani. Astăzi, aceștia deseori le poartă până peste 3 ani.

Comunitatea Moldova #FărăDeșeuri a făcut un calcul: ”Un copil de 6 luni are nevoie în medie 8 scutece pe zi, astfel, avem 1464 scutece. Până la un an, schimbăm scutecele de 5 ori pe zi și facem 915 scutece. Între 1-2 ani, în mediu, e nevoie de 3 scutece pentru un copil zilnic și avem alte 1095 scutece. Între 2-3 ani schimbăm scutecele în mediu de 2 ori pe zi și facem 730 bucăți. Prin urmare, este nevoie, în medie, de 4204 de scutece pentru fiecare copil. Vă imaginați ce cantitate e asta?!!! Și în Moldova nu avem doar un singur copil! Sunt mulți copii, iar acești munți de scutece se tot adună atât pe câmpurile din Tânțăreni, cât și în restul țării.”

Din ce sunt confecționate scutecele?

Unul din componenți este poliacrilatul de sodiu cristalin (Sodium Polyacrylate Crystals) - un gel adsorbant transparent care absoarbe lichidul. Este un polimer toxic care deseori cauzează reacții alergice. Poliacrilatul de sodiu a fost exclus din componența tampoanelor de igienă feminină după ce s-a descoperit că acesta provoacă sindromul șocului toxic. Nu există dovezi despre cât de sigură sau periculoasă este această substanță la absorbția prin pielea unui bebelus timp de câțiva ani.

mamaplus

Urmează membrana din plastic, care creează condiții perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor anaerobe, în special a celor excretate cu fecalele, rămânând câteva ore într-un mediu prea cald și neventilat. Având o astfel de seră de reproducere a bacteriilor direct pe pielea și membranele mucoase ale bebelușului timp de doi-trei ani, rămâne doar să ne minunăm în fața abilităților de adaptare ale corpului uman.

Dioxinul C₁₂H₄Cl₄O₂, este o substanță extrem de periculoasă, un produs secundar al procesului de înălbire a scutecelor. Stirenul C₈H₈ este, de asemenea, un cancerigen toxic pentru sistemul respiratori. Cancerigeni ca etilbenzenul, dimetilbenzenul C₈H₁₀, sunt neurotoxici, provoacă leziuni ale organelor respiratorii și afectează sistemul endocrin, au fost descoperiți în compoziția scutecelor în urma cercetărilor de laborator. TBT-ul este o substanță care perturbă producerea hormonilor sexuali, afectând imunitatea prin distrugerea celulelor care combat bacteriile.

  • Un copil căruia i se schimbă 5 scutece pe zi primește o cantitate de TBT de 3,6 ori mai mare decât maxima permisă de OMS.
  • Pentru a produce un scutec de unică folosință este nevoie de un întreg pahar de petrol! Astfel, bebelușul dvs. “consumă” circa 7-10 pahare de petrol zilnic - una din cele mai valoroase resurse ale pământului.

Ce soluții există la moment?

Toate scutecele de unică folosință trebuie arse la o anumită temperatură, la stații special echipate. Este absolut nerecomandat să ardeți scutecele în condiții casnice, deoarece acest proces necesită o temperatură suficient de ridicată pentru a exclude eliminarea gazelor nocive. În Germania, scutecele de unică folosință sunt utilizate ca sursă de energie. O altă soluție este folosirea scutecelor reutilizabile.

mamaplus