Testul care detectează autismul în 10 minute

Testul care detectează autismul în 10 minute

-
//
13.07.2017

Măsurarea modului în care copiii răspund la mirosuri plăcute și neplăcute, poate ajuta la identificarea copiilor care suferă de o tulburare din spectrul autist, înca din cele mai timpurii stadii de viață, sugerează un nou studiu.

Testul care detectează autismul în 10 minute

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au o tulburare din spectrul autist nu au aceleași reacții naturale, pe care le au ceilați oameni, atunci când simt un miros neplăcut.

”Există o diferență copleșitoare în modul de percepere al mirosurilor între copiii care se devoltă normal și copiii cu autism”, a declarat autorul studiului, Noam Sobel, de la Insititul de Știinte Weizmann, din Israel.

De asemenea, acesta a adăugat că poate identifica autusimul și gradul de severitate a bolii în mai puțin de 10 minute, folosind un test care este non-verbal și care nu necesită niciun fel de activități din partea copilului.

Pentru acest studiu, Sobel și echipa sa, au creat un „olfactometru computerizat de dilutei aeriană”, echipat cu o canulă nazală.

Ei au alcătuit două grupuri de copii cu media de vârsta de 7 ani: unul cu 18 copii cu tulburări din spectrul autist și un grup cu 18 copii care se dezvoltă normal. Cercetătorii au prezentat ambelor grupuri mirosuri plăcute și neplăcute, înregistrând răspunsurile copiilor.

În timp ce copiii care se dezvoltă normal au răspuns în decurs de 305 milisecunde de la perceperea mirosului, copiii cu tulburari din spectrul autist nu au prezentat niciun răspuns.

Diferența dintre răspunsurile la stimulii olfactivi ale celor două grupuri au fost suficiente pentru a-i putea clasifica corect cu sau fara tulburare din spectrul autist, într-un procent de 81% din cazuri.

Sobel și echipa sa cred că acesta poate fi un început bun pentru teste medicale mult mai profunde privind depistarea autismului, în condițiile în care, numărul copiilor dignosticați anual cu o tulburare din spectrul autist, este în continuă creștere.

Sursa: baby.unica.ro