Tații din Moldova vor primi concediu la nașterea copilului

Tații din Moldova vor primi concediu la nașterea copilului

-
//
05.06.2015

Pentru prima dată în Republica Moldova, taţii care sunt angajaţi în câmpul muncii vor putea beneficia de concediu paternal, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. De asemenea, viitoarele mame vor primi timp liber pentru trecerea examenelor medicale în timpul sarcinii, timp care se va include în orele de muncă, scrie realitatea.md.

Tații din Moldova vor primi concediu la nașterea copilului

Noile prevederi se conțin în Convenţia colectivă (nivel naţional), în forma aprobată la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Prevederile vor intra în vigoare după semnarea noii Convenţii colective de către Guvern şi Confederaţiile naţionale ale Sindicatelor şi Patronatelor.

Astfel, tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal cu o durată de 3 zile calendaristice, cu menținerea salariului mediu. Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului, în baza unei cereri scrise a salariatului.

Totodată, femeile însărcinate vor beneficia de timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, timp care se va include în timpul de muncă. Prin urmare, lipsa de la serviciu în legătură cu trecerea examenelor medicale prenatale nu se va reflecta negativ asupra mărimii salariului femeilor însărcinate.

Potrivit ministrului Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei, Ruxanda Glavan, prin introducerea în premieră a acestor prevederi “se asigură concilierea vieții de familie cu activitatea profesională”. “Ne dorim ca ambii părinți să poată contribui la creșterea copiilor”, a spus Ruxanda Glavan.

Sursa: www.realitatea.md