mamaplus

Tarifele la gaz vor putea fi ajustate în regim de urgență. Noua metodologie aprobată de ANRE

-
//
13.09.2022

Tarifele la gaz pentru populație vor putea fi ajustate în regim de urgență, în cazul scumpirii metanului, potrivit metodologiei aprobate de ANRE în ședința de astăzi, 13 septembrie, scrie bani.md.

Astfel, prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la S.A.P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumele de gaze naturale consumate în luna iunie, până la circa 1460 $/1000 m3 – estimat pentru gazele naturale consumate în luna august 2022 și 1765$/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

Or, în condițiile variațiilor majore a prețului de procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), S.A. ,,Moldovagaz” se va confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazelor naturale, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt.

Modificările propuse la Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor vor permite intervenţia promptă prin ajustarea prețurilor reglementate în vederea evitării situaţiei de incapacitate de plată a furnizorilor reglementaţi.

La momentul elaborării Analizei de impact nu este posibil de evaluat exact impactul asupra tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie al gazelor naturale, avînd în vedere că acestea se calculează pentru fiecare OSD în parte reieşind din costurile întreprinderii.

Tariful pentru consumatorii finali este de 23 de lei, în timp ce președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară ca tariful nu acoperă costul gazului și ar trebui să ajungă la sub 40 de lei.