mamaplus

Țânțarul tigru, care provoacă febra dengue, a ajuns și în România

-
//
12.06.2024

Țânțarul tigru, responsabil de răspândirea febrei dengue, care poate fi fatală, a ajuns și în România și se răspândește cu rapiditate în toată Europa.

mamaplus

O specie invazivă de țânțar s-a instalat în 13 țări din UE, inclusiv Franța, Spania, Grecia și România, iar experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri de febra dengue în Europa, transmite stirileprotv.ro.

Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Chiar și în nord, până la Paris, unde vor avea loc Jocurile Olimpice la sfârșitul lunii iulie, autoritățile monitorizează și prind cât de mulți țânțari pot.

ECDC a avertizat că prin călătoriile internaționale va crește și mai mult riscul apariției mai multor focare europene de boală. A sfătuit oamenii să îndepărteze apa stătătoare din grădini sau balcoane unde se pot reproduce țânțarii și să folosească repelente, precum și paravane pe ferestre și uși.

Țânțarul tigru asiatic, aedes albopictus, despre care se crede că este cea mai invazivă specie de țânțari din lume, se răspândește acum în toată Europa din „tabăra de bază” din sudul Europei.

Febra dengue are simptome asemănătoare cu gripa și poate fi fatală

 

S-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania, potrivit ECDC. De asemenea, a fost înregistrată în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia.

Din harta prezentată de BBC, reiese că țânțarul tigru care aduce febra dengue este acum în prezent în județele Giurgiu, Dâmbovița, Mehedinți, Sibiu și Bihor. 

Țânțarii tigru răspândesc boli precum febra dengue, chikungunya și virusul Zika care, până de curând, erau de obicei prezente doar în anumite părți ale Africii, Asiei și Americii de Sud.

De asemenea, un alt țânțar, aedes aegypti, care transmite febra galbenă precum și alte boli, s-a instalat în Cipru. Experții spun că potențialul său de răspândire în alte părți ale Europei este „îngrijorător”, având în vedere preferința pentru a mușca oamenii și capacitatea sa de a transmite boli.

Febra dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar poate deveni gravă și, în unele cazuri, fatală. Focarele în masă au crescut în ultimii ani. Anul trecut au fost înregistrate opt incidente de infecții multiple în Franța, patru în Italia și două în Spania.

Majoritatea cazurilor europene sunt importate - o reflectare a mișcării internaționale a oamenilor și a comerțului, cazurile importate crescând la aproape 5.000 anul trecut.

Dar și infecțiile dobândite la nivel local sunt în creștere: 130 de persoane au fost afectate în 2023, față de 71 cu anul precedent.

Malaria este cea mai mortală boală transmisă de țânțari și ar putea reveni în forță în Europa

Virusul West Nile, care este transmis și de țânțari, este acum prezent în mai multe regiuni europene decât oricând. S-a raportat că o persoană a fost infectată cu acest virus în sudul Spaniei la începutul lunii martie, evidențiind modul în care condițiile climatice creează un mediu potrivit pentru țânțari chiar și „foarte devreme în cursul anului”, a spus ECDC.

„Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone anterior neafectate și să infecteze mai mulți oameni cu boli precum dengue”, a spus directorul ECDC, Andrea Ammon.

„Călătoriile internaționale din țările cu dengue endemică vor crește, de asemenea, riscul de cazuri importate și, inevitabil, riscul de focare locale”.

Ammon sfătuiește oamenii să ia „măsuri de protecție personală”, adăugând că „depistarea timpurie a cazurilor, supravegherea în timp util, cercetarea ulterioară și activitățile de conștientizare sunt esențiale în acele zone din Europa cele mai expuse riscului”.

Febra dengue este endemică în peste 100 de țări din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu peste 6 milioane de cazuri și 7.000 de decese raportate anul trecut. Cel mai mare număr de cazuri apar în Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.

Malaria este cea mai mortală boală transmisă de țânțari de pe planetă. Se răspândește la oameni prin mușcăturile femelelor de țânțari infectate numite anofele, care au fost găsite și în Europa.

Există temeri că incidentele de malarie ar putea crește și pe continent în viitor, dacă și condițiile sunt potrivite.