mamaplus

Tânărul cu dizabilități, care a povestit despre viața la orfelinatul din Orhei, a fost amendat cu 2400 de lei pentru calomnie

-
//
09.09.2022

Tanărul cu dizabilități, care a povestit despre viața pe care a dus-o la orfelinatul din Orhei, a fost amendat de poliție cu 2400 de lei pentru calomnie, informează Pro-TV. In timp ce avocații spun că acest lucru este un abuz, seful IGP susține că s-a actionat conform legii. Intre timp, fostul beneficiar spune că ar fi fost amenințat de administrația orfelinatului că va fi dat afară din locuința socială in care traiește, dacă va continua să facă dezvaluiri.

Marcel Lemnaru, fost beneficiar al orfelinatului din Orhei: “Eu ieri am fost vizitat de către adjunctul inspectoratului de poliție de la Orhei, care mi-a adus o amendă, pe care trebuia să o achit cât mai rapid.”

Marcel Lemnaru a achitat amenda de 2400 de lei, in condițiile in care pensia sa de invaliditate este de aproape o mie de lei.

Poliția l-a amendat după ce directorul adjunct al orfelinatului a depus o plângere pentru calomnie, în urma dezvaluirilor făcute de tânăr despre viața pe care a dus-o la centru. Pro-TV a incercat să află de la poliție in baza câror probe au stabilit câ e vorba de calomnie. Intr-un mesaj, reprezentanții Inspectoratului de Poliție din Orhei au spus doar câ...

Inspectoratul de poliție Orhei: “În urma examinării cazului, persoana a fost sancționatâ pentru calomnie. În cazul in care aceasta nu este de acord cu decizia agentului constatator, o poate contesta.”

Seful IGP ne-a spus ca și anterior băiatul a vorbit despre presupusele abuzuri din partea conducerii orfelinatului, dar că declarațiile acestuia nu s-ar fi adeverit.

Viorel Cernauteanu, șeful IGP: “Atunci cănd o persoană declară o anumită informație, care este vadit falsa despre altă persoana, se catalogheaza ca calomnie, conform Codului Contravențional. Faptul ca s-a aplicat o amenda unei persoane fără a ține cont de aspectul său social si statutul tânărului – este o problemă, pentru care imi cer scuze.”

Intre timp, avocatul poporului, Ceslav Panico, a spus că va analiza cazul si va reveni cu un comentariu. Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, poliția a facut abuz de putere.

Iulian Rusanovschi, avocat: “Am râmas surprins sâ vad un abuz nu din partea lui Marcel Lemnaru, ci din partea poliției. Fiindcă toate informațiile prezentate de acest tânăr nu reprezinta o calomnie. Ceea ce dezvăluie dumnealui, reprezinta retrăirile lui personale, suferințele lui, fără a face un atac la vreo persoana, si nu ințeleg de ce poliția a reacționat cu o viteză atât de mare, ca să fie amendat. Nu există nicio probă care a fost luată in calcul.”

Tânărul a fost amendat după ce a povestit despre faptul că, in perioada cât a trăit la orfelinatul din Orhei, el, dar și colegii săi, ar fi fost bătuți si hrăniți prost. Astăzi baiatul spune că a fost sunat de administrația centrului și amenințat că va fi dat afară din locuința socială, lucru negat de conducerea instituției.

Marcel Lemnaru, fost beneficiar al orfelinatului din Orhei: “Mi s-a spus așa: dacă eu nu mă liniștesc si dacă mai continui cu filmările si reportajele, atunci imi voi pierde locul de la locuința protejată, unde stau cu trei beneficiari. Imi este frică să nu ramân pe drumuri."

Ana Rachieru, șef servicii sociale, Casa-internat pentru persoane cu dizabilități, Orhei: “Nu l-am amenințat cu nimic. Am probe că nu l-am amenințat deoarece am inscris discuția mea cu Marcel.”

Zinaida Tcacenco, director interimar Casa-internat pentru persoane cu dizabilități, Orhei: “Dacă, conform regulamentului, beneficiarul are mai multe incalcări, el poate pierde locul de trai.
   - Ce înseamnă mai multe incalcări?
   - Abateri de la disciplina.
   - Vreți să spuneți că a vorbi cu presa este o abatere de la disciplina?
   - Nu, sunt puncte în regulament care vorbesc concret.”

Agenția Naționala de Protectie Sociala, în subordinea căreia se află orfelinatul, a spus că va veni în câteva zile cu un raport despre situația de la orfelinat, după ce ieri, o comisie a fost trimisa la centru. Până atunci, Marcel Lemnaru susține că va contesta procesul verbal care i s-a intocmit și că nu va renunța la declarațiile sale.