mamaplus

Sute de școli din Moldova nu au grupuri sanitare cu apă, lumină sau condiții minime de igienă

-
//
01.06.2022

De Ziua Internațională a Copiilor, activiștii atrag atenția asupra unei probleme, cu care se confruntă aceștia - dreptul la sănătate. În aproape jumătate dintre școlile existente în Republica Moldova nu sunt grupuri sanitare, cu apă, lumină sau condiții minime de igienă.

"Noi nu avem bine pus la punct cadrul legal și normativa care să asigure instituțiile de învățământ cu produse igienice. Depinde dacă avem acele substanțe și personal care să mențină baia curată. Să ai o baie a una, dar să fie accesibilă pentru copii e altceva.", susține Ala Revenco, director executiv AO „Părinți Solidari”.

Potrivit reprezentanților Amnesty International, cel mai grav este că practic în orice școală, fie din oraș, fie din sat, este foarte dificil să găsești hârtie igienică și săpun. Organizația Amnesty International cere Parlamentului elaborarea unui program național de asigurare a igienei în școli.

"Progrese reale nu sunt. Trebuie să recunoaștem asta. Sunt progrese de ordin tehnic, s-au creat grupuri de lucru. Autoritățile au încercat să identifice niște fonduri și chiar le-a reușit într-o măsură oarecare. Din păcate, până în ziua de astăzi nu s-a ajuns la implementarea acestor acțiuni.", susține Veaceslav Tofan, director executiv Amnesty International Moldova.

Potrivit Ministerului Educației, în Republica Moldova există 361 de școli care au toalete în curte, ceea ce înseamnă că elevii din fiecare a treia instituție sunt nevoiți să se împace cu ce este. Încă 262 de școli au grupul sanitar în exterior și în interior. Elevii afirmă că există situații când accesul la toaleta din interior este permis doar în cazul unor evenimente speciale. Încă 45 de școli nu au acces la apă potabilă.