mamaplus

Superstiții de Revelion: Ce trebuie să faci pentru a avea noroc în noul an și cum să eviți ghinionul

-
//
29.12.2023

În fiecare an, milioane de oameni respectă cu sfințenie superstițiile de Revelion, în speranța că acestea le vor aduce noroc și prosperitate în noul an. O serie de tradiții, transmise din generație în generație, aduc cu sine speranțe și credințe care dau tonul unei sărbători pline de magie.

mamaplus

O tradiție populară spune că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, crezându-se că aceasta atrage cadouri și surprize pe parcursul întregului an. Culoarea roșie, asociată cu dragostea și veselia, este recomandată în seara de Revelion, pentru a asigura un an plin de noroc și iubire.

Se spune că în noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu se plânge, pentru că cei care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste. 

Tradiția mai spune că cei care manifestă politețe și bună purtare în noaptea de Revelion vor avea un an la fel de plin de armonie și respect.

În multe țări se evită împrumutarea de bani, bijuterii sau obiecte de valoare în prima zi a anului, pentru a preveni sărăcia în noul an. Discuțiile contradictorii și povestirile despre morți sau fantome sunt, de asemenea, evitate pentru a nu atrage ghinionul.

Superstițiile includ și dansul la miezul nopții în aer liber, în special în jurul unui copac, care aduce sănătate și împlinirea dorințelor. 

La cumpăna dintre ani se obișnuiește să lase toate ușile și ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece și să facă loc celui nou. De asemenea, se spune că nu e bine ca noul an să te prindă cu paharele, farfuriile și buzunarele goale. Motivul: toate acestea sunt semne ale unui an sărac. De aceea, e bine ca la miezul nopții pe masă să fie pahare și farfurii, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. 

Cu toate că puțini agreează această idee, se spune că cei care lucrează în prima zi a noului an au mai multe șanse de a avansa în carieră în perioada următoare. În schimb, dacă demarați un proiect de amploare în acea zi, acest lucru este considerat, în mod paradoxal, curat ghinion. 

Pentru a nu avea datorii în anul ce vine, încercați să le plătiți pe toate până la miezul nopții. 

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. Altfel, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

Se mai spune că în prima zi a anului nu este bine să ieși din casă decât după ce ai primit un musafir. Acesta nu trebuie, însă, să fie blond sau roșcat, să aibă platfus sau strabism și nici sprâncenele împreunate, pe motiv că aduce ghinion. 

Este bine ca fetele care doresc să se mărite în noul an să vadă un bărbat la geamul dormitorului la cumpăna dintre ani.