mamaplus

Suma fabuloasă pe care o scot moldovenii din bancomate – 8 milioane de lei pe oră

-
//
23.05.2024

Moldovenii au scos din bancomate suma totală de 23,6 miliarde de lei în primele patru luni ale anului curent, înregistrând o creștere de 11,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Băncii Naționale a Moldovei, scrie bani.md.

mamaplus

Calculul simplu arată că, în medie, moldovenii scot din bancomate aproximativ 8,1 milioane de lei pe oră.

Volumul total al eliberărilor de numerar din casele băncilor în perioada ianuarie-aprilie 2024 s-a majorat cu 5,8%, ajungând la 54 de milioane de lei. Această creștere este atribuită în mare parte majorării eliberărilor din bancomate cu 11,3%, care au însumat 2,4 miliarde de lei în plus față de anul precedent.

Pe lângă aceasta, eliberările pentru remunerarea muncii și plățile sociale au crescut cu 16,2%, reprezentând 703,3 milioane de lei, iar eliberările în alte scopuri au înregistrat o creștere de 9,8%, ajungând la 639,6 milioane de lei.

Totuși, se observă o diminuare a eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice, care au însumat 1 738,5 milioane de lei, reprezentând o scădere de 14,3% față de perioada similară a anului precedent.

Aceste date reflectă tendințele de consum și de tranzacționare a numerarului în economia moldovenească și pot influența politicile monetare și financiare ale țării în viitorul apropiat.